Μια προϊστορική τετράποδη φάλαινα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το προϊστορικό ζώο σε έρημο της Αιγύπτου και υπολογίζεται πως έζησε πριν από 43 εκατομμύρια χρόνια

Επιστήμονες στην Αίγυπτο ανακάλυψαν ένα «νέο» προϊστορικό είδος τετράποδης φάλαινας που έζησε πριν από περίπου 43 εκατομμύρια χρόνια. Το απολίθωμα του αμφίβιου Phiomicetus anubis βρέθηκε στην Δυτική Έρημο της Αιγύπτου. Το κρανίο του προϊστορικού πλάσματος θυμίζει ελαφρώς τις τοιχογραφίες με τον θεό Ανούβι,  και για αυτό δόθηκε στο θηρίο το όνομα του θεού. Οι φάλαινες που εμείς γνωρίζουμε, εξελίχθηκαν από χερσαία θηλαστικά που θύμιζαν ταράνδους και έζησαν σε βάθος 10 εκατομμυρίων ετών.

Το αμφίβιο θηρίο ζυγίζει περίπου 600 κιλά και έχει μήκος τριών μέτρων. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως διέθετε δυνατά σαγόνια και μπορούσε να περπατήσει στη γη και να κολυμπήσει στο νερό. Αν και η περιοχή που βρέθηκε είναι τώρα έρημος, πριν από εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από θάλασσα και φέρεται να είναι πλούσια σε απολιθώματα.

Ο Phiomicetus anubis θεωρείται μία κρίσιμη ανακάλυψη για την αιγυπτιακή και αφρικανική παλαιοντολογία. Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το απολίθωμα μίας φάλαινας με πόδια ανακαλύπτεται, ο Phiomicetus anubis θεωρείται ο παλαιότερος τύπος ημι-θαλάσσιας φάλαινας που εντοπίζεται σε ολόκληρη την Αφρική. Οι πρώτες φάλαινες πιστεύεται ότι εξελίχθηκαν στη Νότια Ασία πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Το 2011, μία ομάδα παλαιοντολόγων στο Περού είχε ανακαλύψει το απολίθωμα μιας φάλαινας 43 εκατομμυρίων ετών με τέσσερα πόδια και οπλές.

 

Πηγή: www.bbc.com