Μια σύγχρονη εξερευνήτρια των ωκεανών

Σε επτά χρόνια στη θάλασσα, η φωτογράφος, κινηματογραφίστρια και ακτιβίστρια Barbara Veiga είδε ιδίοις όμμασι πώς ο ωκεανός μας συνδέει όλους.

Η Barbara Veiga είναι Βραζιλιάνα ακτιβίστρια, φωτογράφος, κινηματογραφίστρια, συνιδρύτρια του κινήματος Women’s League for the Ocean και συγγραφέας του “Επτά χρόνια σε επτά θάλασσες”. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την προστασία των ωκεανών μέσω της αφήγησης ιστοριών, καλλιτεχνικών παραστάσεων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών ομιλιών και έχει εργαστεί σε περισσότερες από 80 χώρες.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για τον ωκεανό. Γνωρίζουμε περισσότερα για τη στεριά, ενώ πάνω από το 80% των θαλασσών παραμένει μυστήριο. Πρέπει να εξερευνήσουμε περισσότερο και να επενδύσουμε περισσότερο χρόνο και πόρους για να κατανοήσουμε τι έχουμε εδώ σε αυτόν τον πλανήτη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησα ένα επταετές ταξίδι στις επτά θάλασσες του κόσμου. Αγόρασα ένα μεταχειρισμένο ιστιοφόρο και μοιράστηκα τον χρόνο μου μεταξύ της φωτογραφικής και κινηματογραφικής μου δουλειάς και της ζωής στη θάλασσα“, αναφέρει η ίδια.

Το Women’s League for the Ocean ήταν το αποτέλεσμα μιας συνάντησης γυναικών που όλες  ασχολούνταν με την προστασία των ωκεανών και στις 8 Μαρτίου 2019 αποφάσισαν να συνιδρύσουν αυτό το κίνημα για να προσφέρει έναν χώρο όπου γυναίκες από όλα τα υπόβαθρα μπορούν να συναντηθούν για να μοιραστούν τις γνώσεις και τους αγώνες τους στην προσπάθεια για την προστασία του ωκεανού και των πόρων του.

Σήμερα  περισσότερες από 2.500 γυναίκες, μεταξύ των οποίων ντοκιμαντερίστριες, επιστήμονες, καλλιτέχνιδες, ακτιβίστριες, βιολόγοι, ζωολόγοι και αθλήτριες, που εργάζονται για τον ωκεανό και μέσα στον ωκεανό. Μέσω του κινήματος μοιράζονται και να αξιοποιούνται πληροφορίες, ενώ προσφέρουν ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον που βρίσκεται σε διαδικασία να δώσει χώρο σε πιο διαφορετικές φωνές.

Πηγή: 5 media