Μια τσάντα από δέρμα κροκόδειλου μας θυμίζει τα είδη που εξαφανίζονται

Στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου δε θα βρεις κροκόδειλο του Σιαμ, στη θέση του όμως θα δεις μια τσάντα φτιαγμένη από δέρμα κροκόδειλου.

Στον Ζωολογικό Κήπο ZSL του Λονδίνου, στην πτέρυγα των ερπετών, αντί για τον απειλούμενο με εξαφάνιση κροκόδειλου του Σιάμ, οι επισκέπτες θα βρουν κάτι απρόσμενα άψυχο να τους περιμένει: μια τσάντα που έχει κατασκευαστεί από το δέρμα ενός τέτοιου κροκόδειλου.

Η επίμαχη τσάντα, που έχει γίνει viral μετά από μία ανάρτηση στο Twitter, είχε κατασχεθεί από υπαλλήλους στα βρετανικά σύνορα, σε αεροδρόμιο του Λονδίνου το 2018 και παραδόθηκε στον ζωολογικό κήπο προκειμένου να τονιστεί ο αντίκτυπος που έχει το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων σε όλο τον κόσμο.

Στον ζωολογικό κήπο δεν υπάρχουν ζωντανοί κροκόδειλοι Σιάμ – και αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι μόνο 500 έως 1.000 πιστεύεται ότι έχουν απομείνει παγκοσμίως εξαιτίας της απώλειας των φυσικών ενδιαιτημάτων αλλά και λόγω του παράνομου κυνηγιού. Παρόλο που η τσάντα εκτίθεται εδώ και χρόνια στο ζωολογικό κήπο, ήταν το πρόσφατο tweet ενός επισκέπτη που την ξαναέβγαλε στην «επιφάνεια».

Ο επιμελητής ερπετών και αμφιβίων δρ. Μπεν Τάπλεϊ δήλωσε ικανοποιημένος που η συζήτηση διευρύνεται. «Θέλαμε να εκπαιδεύσουμε τους επισκέπτες μας σχετικά με το ζήτημα και να δημιουργήσουμε ένα σημείο συζήτησης. Οτιδήποτε ρίχνει το φως της δημοσιότητας στο παράνομο εμπόριο είναι σπουδαίο», αναφέρει ο δρ. Τάπλεϊ.

Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι κροκόδειλοι του Σιάμ θα κολυμπούσαν αργά σε ποτάμια σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία και την Ινδονησία. Αλλά ο πληθυσμός τους επλήγη πολύ σκληρά από το παράνομο εμπόριο στα μέσα και τέλη του 20ού αιώνα, με πολλούς κροκοδείλους να κυνηγιούνται για το δέρμα τους, λέει ο Δρ. Τάπλεϊ. «Οι πληθυσμοί τους είναι κατακερματισμένοι» και η λειτουργική βιωσιμότητά τους είναι αμφίβολη, , προσθέτει.

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου συνεργάζεται με κυβερνήσεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο για την προστασία της άγριας ζωής, την υποστήριξη της επιβολής του νόμου που στοχεύει τα δίκτυα εμπορίας και τη μείωση της «υπόγειας» ζήτησης για απειλούμενα είδη.  Στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου υπάρχουν αρκετά είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, πολλά από τα οποία είναι είδη που αποτελούν στόχο των παράνομων εμπόρων άγριας ζωής.

Από το 2000, ο ζωολογικός κήπος έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 3.000 ζώα που έχουν κατασχεθεί από τη βρετανική συνοριοφυλακή στο πλαίσιο ελέγχων σε αεροδρόμια και λιμάνια.  Στους εξωτικούς ένοικους περιλαμβάνονται αιγυπτιακές χελώνες ηλικίας 196 ετών, κόκκινοι βάτραχοι, πράσινοι πύθωνες και εκατοντάδες κοράλλια.