Μικροπλαστικά βρέθηκαν στον “καθαρό” αέρα

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού ακόμη και στην τροπόσφαιρα της Γης, εκεί που οι ταχύτητες του ανέμου τους επιτρέπουν να διανύουν τεράστιες αποστάσεις, σύμφωνα με έρευνα.

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια –μεγέθους μικρότερου των 5 χιλιοστών, τα οποία προέρχονται από συσκευασίες, ρούχα, οχήματα και άλλες «πηγές» και έχουν εντοπιστεί στη γη, το νερό και τον αέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, επιστήμονες από το γαλλικό εθνικό ερευνητικό ινστιτούτο CNRS πραγματοποίησαν δειγματοληψία στον αέρα στα 2.877 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο Παρατηρητήριο Pic du Midi στα γαλλικά Πυρηναία, έναν αποκαλούμενο «καθαρό σταθμό».

Εκεί, μελετούσαν 4.642 τ.μ. αέρα καθε εβδομάδα μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου του 2017 και βρήκαν ότι όλα τα δείγματα περιείχαν μικροπλαστικά. Χρησιμοποιώντας καιρικά δεδομένα, υπολόγισαν τις τροχιές διαφορετικών μαζών αέρα που προηγούνται κάθε δείγματος και ανακάλυψαν πηγές τόσο μακριά όσο η Βόρεια Αφρική και η Βόρεια Αμερική.

Ενώ οι ποσότητες μικροπλαστικών στα δείγματα στο Pic du Midi δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία, η συγγραφική ομάδα σημειώνει ότι τα σωματίδια είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να εισπνεύσουν οι άνθρωποι, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους σε μια ζώνη που θεωρείται προστατευμένη και μακριά από πηγές ρύπανσης θα πρέπει να σταματήσει.

Πηγή: Guardian