Μικροπλαστικά βρέθηκαν στο ανθρώπινο αίμα

Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο αίμα, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια, ορισμένα από τα οποία είναι τόσο μικρά όσο 0,0007 χιλιοστά – δηλαδή περίπου το ένα εικοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας – ανακαλύφθηκαν στο 77% των υγιών ενήλικων αιμοδοτών που εξετάστηκαν στη νέα μελέτη στην Ολλανδία το 2021.

Ενώ οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα είναι ακόμη άγνωστες, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά πώς το υλικό που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα εισβάλλει σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής.

Τα μικροπλαστικά έχουν ήδη ανακαλυφθεί σε ανθρώπινα κόπρανα, σε μωρά, ακόμη και σε αγέννητα έμβρυα – και οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα νανοσωματίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την κυκλοφορία του αίματος για να φτάσουν στα όργανά μας.

Σχεδόν το 80% των 22 ανώνυμων αιμοδοτών που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental International, βρέθηκε να έχει ποσοτικά προσδιορίσιμα πλαστικά σωματίδια στο αίμα τους. Το ΡΕΤ το χημικό συστατικό το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπουκαλιών ποτών, εντοπίστηκε στο 50% των δοτών, ενώ το πολυστυρένιο – που χρησιμοποιείται για συσκευασίες – ανακαλύφθηκε στο 36%.

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τα μικροπλαστικά στο ανθρώπινο σώμα ώστε να δημιουργηθεί μια εκτίμηση κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία (HRA), η έρευνα τονίζει ότι “είναι επιστημονικά εύλογο ότι τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν στα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος”.

Τα μικροπλαστικά έχουν πλέον ανακαλυφθεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, από τα θαλάσσια πλάσματα που τρέφονται από το βυθό μέχρι τα τροπικά δάση και τις κορυφές των βουνών. Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό με πολλούς τρόπους, αλλά η πλειονότητα εισέρχεται πιθανότατα μέσω κατάποσης ή εισπνοής.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα με πολλούς τρόπους, αλλά η πλειονότητα εισέρχεται πιθανότατα μέσω της κατάποσης ή της εισπνοής.

Ενώ ο “χρόνος παραμονής” των πλαστικών σωματιδίων στην κυκλοφορία του αίματος παραμένει προς το παρόν άγνωστος, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα σωματίδια θα μπορούσαν να μεταφερθούν από ανοσοποιητικά κύτταρα στο αίμα, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για άμεσο κίνδυνο για το ανθρώπινο γένος.

Πηγή: euronews