Μπορεί ένα θαλάσσιο μικρόβιο να καταπολεμήσει την κλιματική κρίση;

Μια ομάδα ερευνητών από την Αυστραλία ανακάλυψε ένα μονοκύτταρο θαλάσσιο μικρόβιο ικανό να συλλαμβάνει άνθρακα με φυσικό τρόπο, ακόμη και όταν οι ωκεανοί θερμαίνονται και γίνονται πιο όξινοι, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το μικρόβιο, που ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ (UTS), βρίσκεται σε αφθονία παγκοσμίως, φωτοσυνθέτει και απελευθερώνει ένα πλούσιο σε άνθρακα εξωπολυμερές που προσελκύει και ακινητοποιεί άλλους μονοκύτταρους οργανισμούς που είναι παγιδευμένοι στη «βλεννόσφαιρά» του.

Στη συνέχεια, το μικρόβιο καταναλώνει μέρος του παγιδευμένου θηράματος και αφήνει πίσω του το εξωπολυμερές το οποίο, λόγω του βάρους των προσκολλημένων μονοκύτταρων οργανισμών, βυθίζεται και γίνεται μέρος της βιολογικής αντλίας άνθρακα του ωκεανού. Τα θαλάσσια μικρόβια διέπουν τη βιο-γεωχημεία των ωκεανών μέσω μιας σειράς διαδικασιών, όπως η δέσμευση άνθρακα, η οποία ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο κλίμα.

Ο οργανισμός που μελετήθηκε, ο οποίος ονομάζεται Prorocentrum cf. balticum, είναι ένας μικτότροφος, που μπορεί να καταναλώσει άλλα μικρόβια για να λάβει μια συμπυκνωμένη δόση θρεπτικών συστατικών, «σαν να έπαιρνε πολυβιταμίνες», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Για την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης αυτό το εύρημα είναι παγκόσμιας σημασίας επειδή μπορεί να βοηθήσει τον ωκεανό να ισορροπήσει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ