Μπορεί η Ευρώπη να απαγορέψει το κάπνισμα;

Τα τσιγάρα καταστρέφουν τον πλανήτη – πρέπει να τα απαγορεύσουμε στην Ευρώπη;

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το κάπνισμα για την επόμενη γενιά, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από την κακή συνήθεια μέχρι το 2025. Η νομοθεσία θα σημαίνει ότι τα άτομα ηλικίας σήμερα 14 ετών και κάτω δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράζουν νόμιμα καπνό. Η ανακοίνωση χαιρετίστηκε από ακτιβιστές και ομάδες πολιτών για τη συμβολή της στην επίτευξη της φιλοδοξίας της Νέας Ζηλανδίας να απαλλαγεί από το κάπνισμα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Πόσο επηρεάζει το κάπνισμα το περιβάλλον;

Ο αντίκτυπος του καπνίσματος στο περιβάλλον κατέστη σαφής σε έκθεση του Imperial College του Λονδίνου το 2014.Το 2015 πάνω από 450.00 κιλά τοξικών αποβλήτων απελευθερώθηκαν στις υδάτινες  οδούς των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της παραγωγής τσιγάρων και έχει τεκμηριωθεί επαρκώς τα τελευταία χρόνια ότι η ανάπτυξη του καπνού οδηγεί στην αποψίλωση των δασών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατασκευή τσιγάρων αποτελούσε το 0,2% του παγκόσμιου συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με 84 εκατομμύρια μεγατόνους να απελευθερώνονται από την καλλιέργεια του πράσινου καπνού, του ακατέργαστου συστατικού των τσιγάρων, και τη διαδικασία κατασκευής των τσιγάρων.

Χρειάζεται πενταπλάσια ποσότητα πράσινου καπνού για να παραχθεί ένα γραμμάριο αποξηραμένου καπνού και 22 δισεκατομμύρια τόνοι νερού χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία σε ένα χρόνο. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι αν η έκταση γης που χρειάζεται για την καλλιέργεια 1 – 1,2 τόνων καπνού στη Ζιμπάμπουε χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια πατάτας θα υπήρχε 19 φορές μεγαλύτερη απόδοση.

Τρία τρισεκατομμύρια τσιγάρα κατασκευάζονται κάθε χρόνο δημιουργώντας 25 εκατομμύρια μεγατόνους στερεών αποβλήτων και 55 εκατομμύρια Mt στερεών αποβλήτων. Ο αντίκτυπος της παραγωγικής διαδικασίας δεν λαμβάνει καν υπόψη την επικινδυνότητα των αποτσίγαρων.

Υπολογίζεται ότι μόνο το ένα τρίτο των αποτσίγαρων από τα 18 δισεκατομμύρια τσιγάρα που καπνίζονται καθημερινά παγκοσμίως καταλήγουν σε κάδο απορριμμάτων. Τα αποτσίγαρα είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και περιέχουν νικοτίνη, βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές για τα φυτά και τα ζώα.

Πόσο εύκολα όμως οι Ευρωπαίοι θα δέχονταν αυτόν τον περιορισμό;

Πηγή: euronews