Μπορεί η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει το μέγεθος του ανθρώπινου σώματος;

Το μέσο μέγεθος του ανθρώπινου σώματος έχει κυμανθεί σημαντικά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια και συνδέεται με την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκέντρωσαν, λοιπόν, μετρήσεις του μεγέθους του εγκεφάλου και του σώματος για περισσότερα από 300 απολιθώματα από το γένος ή την οικογένεια Homo, στην οποία ανήκουν οι σύγχρονοι άνθρωποι, το γένος του Homo Sapiens.

Η ομάδα χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με μια ανακατασκευή των περιφερειακών κλιμάτων της Γης από τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, και υπολόγισε τα εξής:

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κλίμα -ιδίως η θερμοκρασία- ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στις αλλαγές στο μέγεθος του σώματος τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Τα ψυχρότερα, σκληρότερα κλίματα συνδέονταν με μεγαλύτερα σώματα, ενώ τα θερμότερα κλίματα συνδέονταν με μικρότερα σώματα, διαπίστωσε η ομάδα. Τα μεγαλύτερα σώματα μπορούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις χαμηλές θερμοκρασίες – όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο μικρότερη είναι η επιφάνειά σου σε σχέση με τον όγκο σου, οπότε διατηρείς τη θερμότητα πιο αποτελεσματικά.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι σε σύγκριση με παλαιότερα είδη όπως ο Homo Habilis, εμείς, οι Homo Sapiens, είμαστε 50% βαρύτεροι και ο εγκέφαλός μας είναι τρεις φορές μεγαλύτερος – αλλά οι λόγοι πίσω από αυτές τις αλλαγές εξακολουθούν να τις επεξεργάζονται. Η ομάδα διαπίστωσε ότι το κλίμα όντως έπαιξε ρόλο στο μέγεθος του εγκεφάλου, αλλά υπήρχαν τόσες μεγάλες διακυμάνσεις στο μέγεθος του που δεν μπορούν να εξηγηθούν από περιβαλλοντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σχεδόν απίθανο η τρέχουσα κλιματική αλλαγή να επηρεάσει δραματικά το μέγεθος του σώματός μας προς το παρόν.

 

Πηγή: www.cnn.com