Μπορεί η πυρηνική ενέργεια να μας φέρει πιο κοντά στην ενέργεια χωρίς άνθρακα;

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια σημαντική ανακάλυψη προς την πρακτική πυρηνική σύντηξη, φέρνοντάς μας πιο κοντά από ποτέ στην ενέργεια με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η ομάδα, από το Joint European Torus (JET) στην Οξφόρδη, κατάφερε να παράγει 59 megajoules ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης. Τα αποτελέσματα είναι καλά νέα για τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας ως καθαρής εναλλακτικής λύσης έναντι των ορυκτών καυσίμων.

“Καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της απεξάρτησης από τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, η επιτυχία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον οδικό χάρτη της σύντηξης ως ασφαλούς, αποτελεσματικού και χαμηλού άνθρακα μέσου για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UKAEA.

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής σύντηξης θεωρούν ότι πρόκειται για την ενέργεια του αύριο. Η διαδικασία παράγει πολύ λίγα απόβλητα που είναι πολύ λιγότερο ραδιενεργά από εκείνα που προέρχονται από ένα συμβατικό πυρηνικό εργοστάσιο. Η σύντηξη δεν παράγει επίσης αέρια του θερμοκηπίου.

Η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε υποθετικά να παράγει τέσσερα εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο – χωρίς να απελευθερώνει επιβλαβή αέρια.

Αν και πολλές οικολογικές οργανώσεις αντιτίθονται στην πυρηνική ενέργεια μένει τα κρίσιμα ερωτήματα να απαντηθούν στο μέλλον από τους επιστήμονες.

Πηγή: euronews