Μπορεί η τεχνολογία να μας προστατεύσει από τους ακραίους καύσωνες;

Η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι οι επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν πλέον συχνότερα τις ευρωπαϊκές πόλεις. Τι μπορεί λοιπόν να γίνει για την προστασία των πιο ευάλωτων;

 

Η Ευρώπη είχε φέτος τον θερμότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με θερμοκρασίες 1,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ο κοινός τρίτος θερμότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί. Υπήρξαν σοβαροί καύσωνες από τη Βαλτική έως την ανατολική Μεσόγειο, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η Λιθουανία έζησε τον μεγαλύτερο καύσωνα που είχε ποτέ, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία έσπασε το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας, ξεπερνώντας τους 31 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιπτώσεις.

Η Βόρεια Ιρλανδία αντιμετώπισε μέγιστη θερμοκρασία 31C

Ωστόσο, υπήρχε μια αντίθετη εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη: από την Πορτογαλία έως τη Γερμανία, και σε τμήματα της βορειοδυτικής Ρωσίας ήταν πιο κρύο από το μέσο όρο του Ιουλίου.

Με την κλιματική αλλαγή, η Ευρώπη είναι πιθανό να βλέπει πιο συχνά στο μέλλον καύσωνες. Η Copernicus ανέπτυξε ένα εργαλείο που προβλέπει τον αριθμό των ημερών καύσωνα που θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες με βάση διάφορα σενάρια κλιματικής αλλαγής.

Η ακραία ζέστη επηρεάζει τη δημόσια υγεία

Ο αντίκτυπος που είχε ήδη η ακραία ζέστη στη δημόσια υγεία είναι σημαντικός. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature δείχνει ότι το 37% των θανάτων που σχετίζονται με την έκθεση στη ζέστη σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1991 και 2018 οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη για την οποία ευθύνεται η ανθρωπότητα. Σε όλες τις 43 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, 9.700 θάνατοι ετησίως αποδόθηκαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η νότια Ευρώπη ήταν ένα από τα μέρη του κόσμου που επλήγησαν περισσότερο.

Η νέα τεχνολογία

Στη Ρώμη, οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους από τη ζέστη. Προσάρμοσαν για αυτό το λόγο ένα σύστημα τηλεϊατρικής για τους ασθενείς COVID-19 και το χρησιμοποιούν για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Οι εμπειρογνώμονες υγείας ανησυχούν ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους και επικοινωνούν τακτικά μαζί τους με συμβουλές για τον καύσωνα. Δεν είναι όμως μόνο οι ηλικιωμένοι που κινδυνεύουν κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την υψηλή θερμοκρασία θέτουν αρκετές ομάδες σε κίνδυνο θερμικού στρες, αφυδάτωσης, νοσηλείας και θανάτου.

Οι πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές θα έχουν συχνά υψηλότερες θερμοκρασίες από τις γύρω αγροτικές περιοχές λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως “φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας” και συνήθως αυξάνει τις θερμοκρασίες τη νύχτα.

Για να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων, μια ομάδα επιστημόνων αναπτύσσει μια εφαρμογή πρόβλεψης για το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Στο πλαίσιο του έργου, 34 μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλη τη Ρώμη, όπως ο σταθμός CREA, χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του κλιματικού φαινομένου.

 

Πηγή: www.euronews.com