Μπορούν τα αναγεννητικά ταξίδια να αλλάξουν τον κόσμο;

Το 2020 η δημοσιογράφος Elaine Glusac παρουσίασε τον όρο “αναγεννητικό ταξίδι”, ένα νέο κίνημα βιώσιμων ταξιδιών που υπόσχεται να κάνει τα μετα-πανδημικά ταξίδια πιο πράσινα, λιγότερο πολυσύχναστα και πιο κοινωνικά συνειδητοποιημένα από ποτέ.

Πριν από την πανδημία του κοροναϊού, ο τουρισμός ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον κόσμο. Αυτή η εκθετική ανάπτυξη βοήθησε οικονομικά πολλές χώρες, ο αρνητικός αντίκτυπος της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες είχε γίνει επείγον πρόβλημα.

Τμήματα ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Άμστερνταμ, είχαν γίνει αβίωτα εξαιτίας του τουριστικού πλήθους και της αύξησης των ενοικίων, ενώ οι κάποτε παραδεισένιες παραλίες στην Ταϊλάνδη καταπίνονταν από το πλαστικό που πετούσαν τα ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά σκάφη.

Τι είναι τα “αναγεννητικά ταξίδια” και πώς διαφέρουν από τα “βιώσιμα ταξίδια”;

Η απότομη αύξηση του μαζικού τουρισμού την τελευταία δεκαετία είδε τη διάδοση του όρου “βιώσιμα ταξίδια”, ένα κίνημα που ενθάρρυνε τους ταξιδιώτες και την ταξιδιωτική βιομηχανία στο σύνολό της να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό περιελάμβανε πρωτοβουλίες όπως η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων και της κατανάλωσης πλαστικών στα ξενοδοχεία, η επιλογή εκδρομών με μικρά γκρουπ και με τοπική καθοδήγηση και η επίσκεψη λιγότερο γνωστών προορισμών.

Τα αναγεννητικά ταξίδια, ωστόσο, πηγαίνουν τον βιώσιμο τουρισμό ένα βήμα παραπέρα. Ενώ τα βιώσιμα ταξίδια αποσκοπούν στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τα ταξίδια, ο αναγεννητικός τουρισμός αφορά την ενεργή βελτίωση των κοινωνικών ή περιβαλλοντικών συνθηκών της χώρας υποδοχής.

Η αναγεννητική ταξιδιωτική εμπειρία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ή την αγορά τοπικών προϊόντων – έχει να κάνει με την έναρξη πραγματικών, μετρήσιμων αλλαγών. Αυτό σημαίνει να συμμετέχετε σε ταξίδια που εργάζονται ενεργά για τη βελτίωση των προορισμών που επισκέπτεστε, είτε αυτό γίνεται με τη συμμετοχή σε ένα έργο αποκατάστασης είτε με τη χρηματοδότηση μιας σχολής επιχειρήσεων για γυναίκες. Σύμφωνα με τα λόγια των New York Times, πρόκειται για το “να αφήσετε έναν τόπο καλύτερο από ό,τι τον βρήκατε”.

Το πρακτορείο κρατήσεων Regenerative Travel – μια εταιρεία που γεννήθηκε το 2019 από τη δυσαρέσκεια για την προσφορά οικολογικών θέρετρων εκείνη την εποχή – προωθεί 45 ξενοδοχεία που ευθυγραμμίζονται με τη δέσμευσή τους για την αναγεννητική ταξιδιωτική εμπειρία. Κάθε ένα από τα προσεκτικά επιλεγμένα θέρετρά τους, τα οποία εκτείνονται από καταφύγια σαφάρι στη Νότια Αφρική έως πολυτελή δεντρόσπιτα στο Μεξικό, υπερβαίνουν τον μέσο όρο των οικολογικών θέρετρων, από την προστασία φυσικών οικοτόπων και αρχαίων μνημείων έως την επένδυση στην τοπική εκπαίδευση, την υγεία και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο σημαντικότερος ρόλος που διαδραματίζουν οι ταξιδιώτες στο μέλλον του αναγεννητικού τουρισμού είναι η στάση τους απέναντι στη βιωσιμότητα και η προθυμία τους να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα ταξίδια για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. “Τα ταξίδια είναι μια σημαντική ψήφος των αρχών σας”, δήλωσε στους New York Times ο Chris Baker, ιδρυτής της OneSeed Expeditions, μιας εταιρείας περιπέτειας που χρησιμοποιεί το 10% των εσόδων της για να προσφέρει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο σε επιχειρήσεις στο Νεπάλ και το Περού. “Όταν αποφασίζετε να διαθέσετε το χρόνο και τους πόρους σας σε ένα ταξίδι, επιβεβαιώνετε ότι αυτό είναι το είδος της επιχείρησης που θέλετε εκεί έξω”.

Πηγή: euronews