Νέα προειδοποίηση του ΟΗΕ για το κλιματικό μας μέλλον

Τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν μια νέα σημαντική έκθεση που περιγράφει τον αντίκτυπο της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε όλα τα έμβια όντα.

Αυτή η έκθεση αποτελεί μια τρομερή προειδοποίηση για τις συνέπειες της αδράνειας, σημειώνει ο Hoesung Lee, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Γραμμένη από κορυφαίους εμπειρογνώμονες για το κλίμα από 67 χώρες, προειδοποιεί ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη είναι “ιδιαίτερα ευάλωτος” στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εάν δεν μειώσουμε τώρα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, των αποτυχιών των καλλιεργειών και της λειψυδρίας, θα επιταχυνθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Ακόμη και η προσωρινή υπέρβαση του 1,5C της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις – ορισμένες από τις οποίες θα είναι μη αναστρέψιμες.

Δείχνει επίσης ότι ο χρόνος μας  για να αντιστρέψουμε τη ζημιά που προκλήθηκε από δεκαετίες καύσης ορυκτών καυσίμων και άλλων δραστηριοτήτων που απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου, τελειώνει γρήγορα.

Η IPCC δημοσιεύει εκθέσεις μεγάλης κλίμακας σχετικά με τις τελευταίες έρευνες για την κλιματική αλλαγή κάθε έξι έως επτά χρόνια. Αυτή είναι η δεύτερη από μια σειρά εκθέσεων που αναμένονται από την IPCC στον έκτο γύρο των αξιολογήσεών της.

Ερευνητές από τρεις ομάδες εργασίας εξετάζουν διαφορετικές πτυχές της κρίσης: την επιστημονική βάση της κλιματικής αλλαγής, τις επιπτώσεις και τα τρωτά σημεία και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Η καθεμία δημοσιεύει τη δική της έκθεση και αυτή που δημοσιεύεται σήμερα προέρχεται από την ομάδα εργασίας ΙΙ.

Η έκθεση δείχνει πώς η άνοδος της θερμοκρασίας είναι πιθανό να επηρεάσει όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη – και τα σημεία χωρίς επιστροφή για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Συμμετείχαν 270 εμπειρογνώμονες από 67 χώρες και εγκρίθηκε αργά την Κυριακή από 195 κυβερνήσεις-μέλη.

Η ολοκληρωμένη αξιολόγηση της IPCC διερευνά πώς η αλλαγή του κλίματος είναι πιθανό να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή και τις βασικές προσαρμογές που απαιτούνται για να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες που δεν μπορούν πλέον να αποφευχθούν.

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης, όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης λένε ότι οι κίνδυνοι αυτοί δεν αποτελούν μελλοντική απειλή αλλά ήδη μια τρέχουσα πραγματικότητα.

Καμία χώρα στη γη δεν έχει αποφύγει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά για πολλούς στον Παγκόσμιο Νότο, τα ευρήματα της IPCC δεν αποτελούν έκπληξη. Σύμφωνα με την έκθεση, η θνησιμότητα από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες ήταν 15 φορές υψηλότερη στις ιδιαίτερα ευάλωτες κλιματικά περιοχές κατά την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: euronews