“Νενικήκαμεν”: Τερμάτισε ο σύγχρονος δρομέας της ελπίδας, Άγης Εμμανουήλ

2421 χλμ. από την Αθήνα στη Γλασκώβη για το κλίμα!

Ως άλλος Φειδιππίδης ο υπερμαραθωνοδρόμος, ηθοποιός και ακτιβιστής Άγης Εμμανουήλ πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στη Γλασκώβη την Παρασκευή (5.11) έπειτα από 2421χλμ για να βρεθεί με τα δικά του μηνύματα στην COP26, την σημαντική συνεδρίαση του ΟΗΕ για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. 

O Lord Provost Philip Braat στεφανώνει με κότινο τον Άγη Εμμανουήλ- photo by Stephen Hosey-glosgow.gov.uk .JPG

Ο Άγης Εμμανουήλ πέρασε την αψίδα του τερματισμού  ΜακΛένναν, στο πάρκο Γκλάσγκοου Γκριν, μαζί με τρεις ακόμη δρομείς από την Γλασκώβη που τον συνόδευσαν από την είσοδο της πόλης. Στην υποδοχή μαζί με πλήθος κόσμου που είχε πληροφορηθεί για την δράση του, τον περίμενε ο Λορντ Πρόβοστ Φίλιπ Μπράατ. Ο επικεφαλής των τοπικών αρχών της πόλης τον στεφάνωσε με κότινο και του δώρισε  συμβολικά ενθύμια. Ο υπερμαραθωνοδρόμος με την σειρά του προσέφερε το στεφάνι σε δύο μαθητές του τοπικού λυκείου Σαιντ Μούνγκος, ένδειξη σύνδεσης της νέας γενιάς της Αθήνας και της Γλασκώβης. Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, τον Άγη Εμμανουήλ υποδέχθηκε και συνεχάρη ο Γραμματέας της Πρεσβείας, Γιώργος Δρακόπουλος ενώ παρούσα ήταν και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

Αψίδα McLennan, Γλασκώβη, photoby Stephen Hosey-glosgow.gov.uk-

«Την 5η Νοέμβρη δε θα την θυμάμαι μόνο για την ολοκλήρωση της δράσης μου «2421 χιλιόμετρα για την κλιματική αλλαγή»- άλλωστε η Cop26 ήταν άλλη μια αφορμή για να μιλήσω για τις πολυπαθείς και παρεξηγημένες από εμάς τους ανθρώπους Αξίες και Αρχές. Θα την θυμάμαι για αυτόν τον τελευταίο, συμβολικό, Μαραθώνιο των 42,2 χλμ που ολοκληρώθηκε σε 3 ώρες 50’…»

photo by Stephen Hosey-Glasgow.gov.uk.

Ο υπερμαραθώνιος του κλίματος που ξεκίνησε από την Πνύκα στις 11 Αυγούστου οδήγησε τον Άγη Εμμανουήλ σε μια διαδρομή από ιστορικές Ευρωπαϊκές πόλεις, πολλές από τις οποίες μαστίζονται ήδη από τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Μετά την Ελλάδα, πρώτος σταθμός στη διαδρομή του οι φιλόξενες πόλεις της Ιταλίας·  από το Μιλάνο μέχρι την Πάντοβα, ο Άγης είχε τη χαρά να συναντηθεί με άλλους ακτιβιστές για το κλίμα, οργανώσεις αλλά και απλούς πολίτες που είτε έτρεξαν μαζί του κάποια χιλιόμετρα, είτε απλώς συνομίλησαν για το οικολογικό μας μέλλον. Περνώντας στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Λυόν μέχρι το Παρίσι, και από το Λονδίνο μέχρι την Γλασκώβη συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας και σωρεία υποστηρικτών που παρέδωσαν τα δικά τους μηνύματα στον αγγελιαφόρο του κλίματος. 

Με μαθητές του St. Mungo’s Academy, photo by Stephen Hosey-Glasgow.gov.uk

Η διαδρομή του Άγη Εμμανουήλ έφτασε στο τέλος της με τη στήριξη ανθρώπων από όλη την Ευρώπη και φυσικά με τη δική του ακούραστη θέληση να κάνει το αδύνατο δυνατό δίνοντας έτσι ένα δυνατό παράδειγμα. Η διαδρομή προς την κλιματική δικαιοσύνη συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς, με την ελπίδα το “Νενικήκαμεν” να το πει αυτή τη φορά σύσσωμη η ανθρωπότητα απέναντι στην απειλή της κλιματικής κατάρρευσης.