Νορβηγία: Ένα φυσικό καταφύγιο σε κίνδυνο

Πως ένα παρθένο φυσικό καταφύγιο στη Νορβηγία έγινε ένα από τα πιο μολυσμένα μέρη της χώρας;

Το φυσικό καταφύγιο Froan στο Trøndelag είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια καταφύγια στη Σκανδιναβία. Πρόκειται για έναν πλούσιο αστερισμό νησίδων που προστατεύονται στο όνομα των πουλιών, των φώκιων και άλλων ζώων που φωλιάζουν εκεί. Δυστυχώς, τα παράκτια ρεύματα σημαίνουν ότι τα θαλάσσια απορρίμματα ξεβράζονται συνεχώς στην ακτή.

Τώρα, ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) χαρτογράφησε την πλαστική ρύπανση για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε μια επιχείρηση καθαρισμού το 2017. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν συλλεχθεί 5,5 εκατομμύρια λίτρα θαλάσσιων αποβλήτων από το καταφύγιο και το κοντινό παράκτιο χωριό Mausund, καθώς και 14.200 κιλά πετρελαίου, χημικών και άλλων υγρών.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 70 τοις εκατό αυτών των πλαστικών απορριμμάτων έχει έρθει από το εξωτερικό, η ομάδα υιοθετεί επίσης μια τοπική άποψη για την αντιμετώπισή τους στην πηγή.

Πολλά από τα πλαστικά απόβλητα όμως προέρχονται από τη ναυτιλία και την τοπική βιομηχανία, όπως σχοινιά, αλιευτικά εργαλεία και οικοδομικά υλικά. Ίσως το πιο ανησυχητικό εύρημα από το πρόγραμμα είναι η σύνθεση των δειγμάτων εδάφους που ελήφθησαν από την περιοχή. Αυτά τα μεγάλα κομμάτια, στρωμένα με δίχτυα αλιείας και τράτες, βρέθηκαν να περιέχουν κατά μέσο όρο περίπου 25 % πλαστικό, ενώ ορισμένα έφταναν το 72 %.

Αλλά οι συνέπειες για την παράκτια άγρια ζωή της Νορβηγίας είναι ήδη εμφανείς. Το πόσιμο νερό για τα πουλιά και τα ζώα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένο καθώς οι χημικές ουσίες που μπαίνουν στο πλαστικό για να του δώσουν το χρώμα, την αντοχή και την ευκαμψία του, διαρρέουν από τα απορρίμματα μολύνοντας το περιβάλλον γύρω τους.

Πηγή: euronews