Οι έφηβοι που “δικάζουν” την Αυστραλία για το κλίμα

Η νέα γενιά διεκδικεί την κλιματική δικαιοσύνη μαχόμενη πιο σθεναρά από ποτέ άλλοτε.

Η Anjali Sharma είναι μια 17χρονη ακτιβίστρια της κλιματικής δικαιοσύνης από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το 2021 μαζί με άλλους επτά μαθητές προσέφυγε στο δικαστήριο κατά του υπουργού Περιβάλλοντος για την επέκταση ενός ανθρακωρυχείου, τεκμηριώνοντας με επιτυχία ότι η κυβέρνηση είχε καθήκον να προστατεύσει τα παιδιά της Αυστραλίας από την κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση και τον περασμένο μήνα το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση.

Αφού ολοκληρώσει τις σπουδές της η Anjali, θέλει να γίνει περιβαλλοντική δικηγόρος. Εκτός της αίθουσας του δικαστηρίου, η Anjali οργανώνεται με τη Σχολική Απεργία για το Κλίμα από τα 13 της χρόνια. Οι νεαροί ακτιβιστές με προεξάρχουσα την Anjali χάσανε την υπόθεση στο εφετείο μετά την προσφυγή του Υπουργού Περιβάλλοντος.

Η Anjali Sharma με την ομάδα της, συμπεριλαμβανομένης της 87χρονης καθολικής καλόγριας Brigid Arthur που ενήργησε ως νόμιμος κηδεμόνας των νέων

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, ένα από τα ανώτατα θεσμικά όργανα της Αυστραλίας, δέχθηκε όλα τα στοιχεία που υποβλήθηκαν σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις νεότερες γενιές. Ο υπεύθυνος δικαστής της υπόθεσης διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους νέους μπορούν δίκαια να περιγραφούν ως καταστροφικές, ιδίως εάν η παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία αυξηθεί και ξεπεράσει τους 3C σε σχέση με το προβιομηχανικό επίπεδο. Η μάχη σε αυτή την περίπτωση δόθηκε για το κατά πόσον ο υπουργός έχει ή όχι υποχρέωση να προστατεύει τα παιδιά από αυτές τις επιπτώσεις.

Οι ακτιβιστική ομάδα των νέων από την Αυστραλία, όμως, δεν είναι διατεθημένη να σταματήσει τη μάχη της για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του ίδιου του μελλόντος της αντιθέτως εντείνουν τις ενέργειές τους.

Πηγή: euronews