Οι δεινόσαυροι “επιστρέφουν” στο Τέξας

Η έντονη ξηρασία στο βόρειο ημισφαίριο έχει οδηγήσει σε ιστορικές, αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές αποκαλύψεις, όπως αυτή που έγινε στο Τέξας αποκαλύπτοντας αποτυπώματα δεινοσαύρων 113 εκατομμυρίων ετών.

Μετά τα πολεμικά πλοία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Δούναβη και τα αρχαία βουδιστικά αγάλματα 600 ετών στην Κίνα, τώρα η ξηρασία φέρνει στο φως ίχνη από βήματα δεινοσαύρων στο Τέξας. Τα αποτυπώματα δεινοσαύρων που χρονολογούνται πάνω από 113 εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκαν στο εθνικό πάρκο Dinosaur Valley («Κοιλάδα των Δεινοσαύρων») κοντά στο Fort Worth.

Τα αποτυπώματα σε αυτή την τοποθεσία είναι πιθανώς τα μακρύτερα ίχνη που έχουν αφεθεί από έναν και μόνο δεινόσαυρο στη Βόρεια Αμερική. Ο υπεύθυνος του πάρκου σχολίασε σχετικά πως τα ίχνη προέρχονται από δεινόσαυρο του είδους Acrocanthosaurus.

Ενώ αυτά τα αποτυπώματα ήταν κρυμμένα για τουλάχιστον 20 χρόνια είναι σύνηθες, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, να αποκαλύπτονται και να εξαφανίζονται διαφορετικά ίχνη στο πάρκο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η ξηρασία, κάνει πολλά αυτά πιο εύκολα προσβάσιμα. Στην αντίθετη πλευρά του πάρκου από την τοποθεσία Taylor, ίχνη ενός Sauroposeidon είναι ορατά.

Φύλακες του πάρκου και εθελοντικά συνεργεία καθαρίζουν μόνο κάποια ίχνη, με ασφαλείς μεθόδους – έναν συνδυασμό από λίγο νερό, φυσητήρες φύλλων και απαλές σκούπες. Το γεγονός ότι το ποτάμι διασχίζει το πάρκο είναι «δίκοπο μαχαίρι», επειδή από τη μία κρύβει κάποια αποτυπώματα αλλά από την άλλη τα διατηρεί.  Για αυτόν τον λόγο άλλωστε το πάρκο θα αφήσει κάποια ίχνη σκόπιμα καλυμμένα, προκειμένου να διατηρηθούν για το μέλλον.