Οι καλλιτέχνες που μάχονται για την κλιματική αλλαγή

Από τη Billie Eilish στους Coldplay οι καλλιτέχνες στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.

Η κατάσταση του κλίματος έχει επιφέρει μια έντονη πίεση προς τους μουσικούς και τα ευρύτερα στελέχη της βιομηχανίας να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν οι συνεχείς περιοδείες και το merchandising. Ακόμη και το streaming δεν είναι ασφαλές. Υπολογίζεται ότι οι συνδρομές μας στο Spotify και το Apple Music εκπέμπουν 200 έως 350 εκατομμύρια κιλά αερίων του θερμοκηπίου ετησίως.

Πολλοί καλλιτέχνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

Billie Eilish

Η ποπ μουσική έχει βρει τη δική της βασίλισσα του κλίματος στο πρόσωπο της Billie Eilish. Ο ακτιβισμός της ξεπερνά κατά πολύ την επιφανειακή πράσινη πλύση των προκατόχων της. Εμφανίστηκε μαζί με την Greta Thunberg στο ταξίδι της στην απεργία για το κλίμα στο Λος Άντζελες και είναι vegan από τα 11 της χρόνια. Κάθε χώρος στην επόμενη περιοδεία της Eilish θα διαθέτει επίσης ένα “Billie Eilish Eco-Village”, έναν χώρο όπου οι θαυμαστές της θα μπορούν να μάθουν για την κλιματική αλλαγή.

Faye Milton (Savages)

Η νράμερ του συγκροτήματος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια το Music Declares Emergency με μηδενικές εμπορικές ή πολιτικές δεσμεύσεις. Η νέα τους καμπάνια, No Music On A Dead Planet, θα στοχεύσει στη διάσκεψη COP26 για να βεβαιωθεί ότι οι παγκόσμιες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν ότι αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις ανάγκες του πλανήτη μας.

The 1975

Το συγκρότημα επιστράτευσε την Greta Thunberg για να γράψει ένα δοκίμιο με προφορικό λόγο που περιλαμβάνεται στο εναρκτήριο κομμάτι του πιο πρόσφατου άλμπουμ τους. Ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ που είχε παραχθεί από τους ίδιους στο Finsbury Park του Λονδίνου επρόκειτο να είναι η πρώτη εκδήλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα τροφοδοτούνταν εξ ολοκλήρου από ένα βιοκαύσιμο βιώσιμης προέλευσης, το υδρογονοκατεργασμένο φυτικό έλαιο (Hydrotreated Vegetable Oil – HVO), και ηλιακούς συλλέκτες. Επιπλέον, έδωσαν την ευκαιρία στους οπαδούς του να φέρουν τα παλιά τους μπλουζάκια της μπάντας στις συναυλίες και να τα εκτυπώσουν με μεταξοτυπία με νέο εμπορικό σήμα χωρίς κόστος, προωθώντας την ιδέα της επανχρησιμοποίησης.

Jaden Smith

Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 22 ετών, ο Σμιθ χρησιμοποιεί τακτικά την επιρροή του για να επιφέρει αλλαγές σε θέματα που αφορούν το κλίμα. Έχει εμφανιστεί σε ομιλίες για το κλίμα για το TEDx και τον Al Gore με αφορμή τη βραβευμένη πρωτοβουλία του Water Box, η οποία σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους πολίτες του Φλιντ του Μίσιγκαν, οι οποίοι ζουν με μολυσμένο νερό από το 2014.

Anohni

Η ερμηνεύτρια της art pop Anohni έχει μια ιστορία ακτιβισμού κάθε είδους. Το έργο της καλύπτει θέματα γύρω από τον πόλεμο, τη διαμαρτυρία και τις απειλές που αντιμετωπίζει το περιβάλλον μας. Πιο γνωστή, καταγράφει την προσωπική της αναμέτρηση με την κλιματική κρίση στο τραγούδι του 2014, 4 Degrees.

Coldplay

Οι Coldplay ανακοίνωσαν κατά την προώθηση του τελευταίου τους άλμπουμ, Everyday Life, ότι δεν θα περιοδεύουν πλέον “αν δεν είναι ουδέτερο από άποψη άνθρακα”. Έδωσαν μόλις τρεις συναυλίες αυτή την περίοδο – μία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και δύο στο Αμμάν της Ιορδανίας, οι οποίες μεταδόθηκαν σε παγκόσμια μετάδοση.

Πηγή: euronews