Οι κεραυνοί στην Ανταρκτική ανησυχούν τους επιστήμονες

Μόνο το 2021 καταγράφηκαν 7.278 κεραυνοί.

Η δραματική αύξηση των κεραυνών στην Αρκτική εντός 2021 αποτελεί μία από τις πιο θεαματικές ενδείξεις της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.  Στην βορειότερη περιοχή του πλανήτη όπου το θέαμα ήταν μέχρι πρότινος σπάνιο, καταγράφηκαν 7.278 κεραυνοί το 2021, σχεδόν διπλάσιοι των τελευταίων εννέα χρόνων αθροιστικά.

Ο αέρας της Αρκτικής στερείται τη συναγωγή θερμότητας που απαιτείται για τη δημιουργία του φαινομένου των κεραυνών. Συνεπώς, τα πρόσφατα αυτά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην ετήσια έκθεση της φινλανδικής εταιρείας Vaisala, έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες.

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ραγδαία στην Αρκτική, η καταγραφή κεραυνών στην περιοχή έχει καταστεί σημαντικός δείκτης της κλιματικής κρίσης.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την πρόκληση καταιγίδων απαιτούνται τρεις περάγονες: υγρασία, αστάθεια και ανοδικό ρεύμα αέρα. Η συρρίκνωση έως εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου σημαίνει πως υπάρχει περισσότερο νερό προς εξάτμιση, που προσθέτει υγρασία στην ατμόσφαιρα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η ατμοσφαιρική αστάθεια δημιουργούν την τέλεια συνθήκη για κεραυνούς. Και η παρακολούθηση της αλλαγής μετεωρολογικών τάσεων στην περιοχή μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την αλλαγή της ατμόσφαιρας συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

Οι ολοένα και συχνότεροι κεραυνοί προκαλούν πυρκαγιές, όπως εκείνες του περασμένου καλοκαιριού σε Ευρώπη και Αμερική. Στις ΗΠΑ σημειώθηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κεραυνών παγκοσμίως το 2021 (μετά τη Βραζιλία), με πάνω από 194 εκατομμύρια περιστατικά – 24 εκατ. περισσότερα από το 2020.

Πηγή: Guardian