Οι Μπλε Φάλαινες επέστρεψαν στις ακτές της Ισπανίας

Είναι όμως αυτό μια θετική εξέλιξη ή πρέπει να ανησυχήσουμε;

Τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη επέστρεψαν στα ανοικτά των ατλαντικών ακτών της Ισπανίας μετά από απουσία 40 ετών. Η πρώτη εμφάνιση είχε παρατηρηθεί το 2017 στα νερά της Galicia από έναν υδροβιολόγο, τον Bruno Díaz. Έναν χρόνο αργότερα εντοπίστηκε και δεύτερη μπλε φάλαινα, το 2019 μια τρίτη και το 2020, επέστρεψαν από κοινού.

Πριν μια βδομάδα μία ακόμα τεράστια μπλε φάλαινα εθεάθη στο Islas Cíes. Ο Díaz λέει πως είναι ασαφές αν η κλιματική κρίση ωθεί τα θαλάσσια πλάσματα να αλλάξουν τις συνήθειες τους και να επιστρέψουν σε μία περιοχή που είχαν κυνηγηθεί ως τα όρια της εξαφάνισης. Ο Díaz εικάζει ότι οι φάλαινες μπορεί επίσης να επέστρεψαν στη Galicia από μια μορφή νοσταλγίας ή προγονικής μνήμης.

Το 1970, λίγο πριν την απαγόρευση, μια ολόκληρη γενιά μπλε φαλαινών είχε εξαφανιστεί. Σήμερα, περισσότερα από 40 χρόνια αργότερα, βλέπουμε την επιστροφή των απογόνων, των ελάχιστων φαλαινών που είχαν επιβιώσει.

Δεν ερμηνεύουν όλοι θετικά την επιστροφή των φαλαινών. «Είμαι απαισιόδοξος επειδή είναι πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον βιότοπο των φαλαινών», λέει ο υδροβιολόγος Alfredo López, «Πρώτον, επειδή ποτέ δεν κινούνται νότια του ισημερινού και, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη σπρώξει αυτή τη γραμμή βόρεια, το φυσικό τους περιβάλλον θα περιοριστεί. Δεύτερον, αν αυτό σημαίνει πως η τροφή που τρώνε συνήθως εξαφανίζεται, τότε βλέπουμε κάτι δραματικό και όχι κάτι που θα έπρεπε να το γιορτάζουμε» συμπληρώνει.

Μια μπλε φάλαινα έχει συνήθως μήκος 20-24 μέτρων και ζυγίζει περίπου 120 τόνους. Υπάρχουν όμως και φάλαινες που φτάνουν τα 30 μέτρα σε μήκος και τους 170 τόνους σε βάρος.

 

Πηγή: www.theguardian.com