Οι νεαρές που πρωτοστατούν στην προστασία του περιβάλλοντος

Στα περιβαλλοντικά κινήματα τον τόνο για την αλλαγή και τη σωτηρία του μέλλοντος τον δίνουν νεαρές γυναίκες, που κινητοποιούν εκατομμύρια άλλους.

Οι νεαρές ακτιβίστριες του Νότου που δίνουν αγώνες για την προστασία του κλίματος μπορεί να μην είναι τόσο διάσημες όσο η Γκρέτα Τουνμπεργκ αλλά είναι το ίδιο αποφασισμένες. Πρόκειται για τρεις ηγετικές φωνές από τις αναπτυσσόμενες χώρες, τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο, που συμμετέχουν στην COP26, για να χτυπήσουν τον κώδωνα κινδύνου, η Μίτζι Ζονέλε Ταν, η Βανέσα Νακάτε και η Ελίζαμπεθ Βατούτι άφησαν το στίγμα τους και στην COP26.

Μίτζι Ζονέλε Ταν

Η Μίτζι Ζονέλε Ταν είναι από τις Φιλιππίνες. Οι τυφώνες και οι καταιγίδες είναι μέρος της καθημερινότητάς της, όπως για άλλους το ψιλόβροχο πάει μαζί με τον Νοέμβριο. «Μεγάλωσα με την κλιματική κρίση» διηγείται η 24χρονη μιλώντας στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο στη Γλασκώβη. Πολύ συχνά η οικογένειά της άκουγε τις νύχτες ραδιόφωνο για να ειδοποιηθεί, αν έπρεπε να μετακινηθεί σε ασφαλές μέρος λόγω πλημμυρών. Πριν από 4 χρόνια αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί κατά της καταστροφής του πλανήτη, όμως αυτό είναι επικίνδυνη υπόθεση στις Φιλιππίνες υπό το καθεστώς του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε. «Η ανησυχία για τους ακτιβιστές δεν είναι πόσον καιρό κάθονται στη φυλακή. Το ερώτημα είναι εάν καταλήξει κάποιος στη φυλακή ή απλά εξαφανιστεί, έχει συμβεί σε πολλούς, συλλαμβάνονται και δεν τους ξαναβλέπουμε». Αυτό όμως δεν αποτελεί λόγο για την Ταν να σταματήσει.

Βανέσα Νακάτε

«Έχουμε πνιγεί στα ψέματα. Και φέτος θα αυξηθούν κι άλλο οι εκπομπές ρύπων. Είναι ο λόγος που εξηγεί, γιατί εκατομμύρια ακτιβιστές δεν βλέπουν καμιά επιτυχία, που υποτίθεται ότι αποσπά χειροκρότημα σε αυτές τις αίθουσες» λέει και απευθύνει έκκληση στους συνέδρους: «Σας παρακαλώ, αποδείξτε μας το αντίθετο». Η Νακάτε προειδοποιεί ότι στη χώρα της, την Ουγκάντα, σε ένα κόσμο των δύο βαθμών αύξησης της θερμοκρασίας και όχι του 1,5, περίοδοι εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών σύντομα θα σημαίνουν καταδίκη σε θάνατο ακόμα και για υγιείς ανθρώπους. Πέρυσι η Νακάτε κατηγόρησε τα ΜΜΕ για ρατσισμό, επειδή έκοψαν το κεφάλι της από μια φωτογραφία με την Γκρέτα Τούνμπεργκ και τη Γερμανίδα ακτιβίστρια Λουίζα Νοϊμπάουερ.

Ελίζαμπεθ Βατούτι

Η Ελίζαμπεθ Βατούτι από την Κένυα έχει αποφασίσει να αλλάξει τον κόσμο, φυτεύοντας δέντρα. «Από τις αποφάσεις που παίρνετε εδώ θα εξαρτηθεί, εάν τα οπωροφόρα δένδρα που φυτεύουμε ευδοκιμήσουν ή ξεραθούν» προειδοποίησε η 26χρονη ακτιβίστρια στη Γλασκώβη, όταν μίλησε στην εναρκτήρια εκδήλωση της COP26 παρόντων και των ισχυρών της γης. «Νομίζω ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε το σωστό, εάν επιτρέψουμε να το νιώσουμε στην καρδιά μας. Λοιπόν, ανοίξτε την καρδιά σας και πράξτε!», κατέληξε η ακτιβίστρια.

Πηγή: DW