Οι παγετώνες της Ισλανδίας λιώνουν κι αυτό πρέπει να μας τρομάζει

Ένας παγετώνας στην Ισλανδία λιώνει με ταχύτητα πολύ πιο μεγάλη από αυτήν που χρειάζεται για να ξανασχηματιστεί και σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Η δραματική κατάσταση του παγετώνα καταγράφηκε σε ένα πραγματικά αποκαρδιωτικό time lapse βίντεο, που τραβήχτηκε σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, στον παγετώνα Breiðamerkurjökull, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, στη νοτιοανατολική πλευρά της Ισλανδίας.

Η διαφορά σε μόλις λίγους μήνες είναι εμφανής

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ταχύτητα με την οποία ο παγετώνας λιώνει το καλοκαίρι, είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ταχύτητα επαναφοράς του τον χειμώνα.

Το βίντεο τραβήχτηκε από τον Δρ. Κιέραν Μπάξτερ, του Πανεπιστημίου Dundee της Σκωτίας ο οποίος θεωρείται κορυφαίος ειδικός στο θέμα της υποχώρησης των παγετώνων στην Ευρώπη.

Στα πλάνα φαίνεται ξεκάθαρα η τρομακτική ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι αιωνόβιοι πάγοι και, κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε μερικά από τα πιο ευάλωτα και όμορφα τοπία του πλανήτη.

Heinabergsjökull, 2018
Heinabergsjökull, 1982

«Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη άμεσες επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη γι′ αυτό. Ο δρόμος που θα επιλέξουμε τώρα, συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων της Συνόδου COP26, θα επηρεάσει σημαντικά το τι θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον σε σχέση με το κλίμα. Η ποσότητα του πάγου που βλέπουμε να λιώνει στην Ισλανδία, είναι ένας μόνο δείκτης της κλίμακας αυτών των επιπτώσεων», σύμφωνα με τον καθηγητή Μπάξτερ.

Οι παγετώνες της Ισλανδίας βρίσκονται υπό συνεχή επίθεση από τις ανερχόμενες θερμοκρασίες. Από το 1989, ο παγετώνας Vatnajökull, ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, έχει χάσει 150-200 km³ πάγου και η έκτασή του έχει μειωθεί κατά 400 km², σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο: climatevis.com/ice-watch

Πηγή: huffingtonpost