Οι πράσινες καριέρες του μέλλοντος

Από την αστική γεωργία έως τον αειφόρο σχεδιασμό, οι νέοι θα μπορούν να εισέλθουν σε έναν νέο κόσμο εργασίας.

Πολλές κυβερνήσεις μιλούν για πράσινη οικοδόμηση. Από τη δέσμευση της Χιλής ότι τουλάχιστον το 30% των επενδύσεων ανάκαμψης του COVID-19 θα κατευθυνθεί προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέχρι το σχέδιο της Νιγηρίας να καταργήσει τις επιδοτήσεις για την πετρελαϊκή της βιομηχανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης, επέλεξε να διαθέσει 134 εκατομμύρια λίρες για επενδύσεις σε επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν καθαρές τεχνολογίες και θα δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στις ‘’πράσινες θέσεις εργασίας’’:
Αστικός αγρότης
Η αστική γεωργία, που μερικές φορές αναφέρεται ως κάθετη γεωργία, είναι μια τάση που γεννήθηκε από την ανάγκη του κόσμου να θρέψει περισσότερους κατοίκους των πόλεων χρησιμοποιώντας λιγότερη γη και νερό. Περιλαμβάνει την καλλιέργεια καλλιεργειών σε ταράτσες και σε μικρά τμήματα καλλιεργήσιμης γης που βρίσκονται μέσα στις πόλεις – και απαιτεί εξειδικευμένους επαγγελματίες για να έχει επιτυχία. Αυτός ο τύπος γεωργίας στην πόλη συνοδεύεται από πολλά πράσινα οφέλη, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η αύξηση της βιοποικιλότητας στην αστική περιοχή, η ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών και ο έλεγχος του μικροκλίματος, λένε οι υποστηρικτές του.

«Πράσινος» σχεδιαστής
Οι δημιουργικές βιομηχανίες μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στον μετασχηματισμό των οικονομιών μας. Είτε πρόκειται για έναν αειφόρο σχεδιαστή μόδας που φτιάχνει ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά ή πρωτοπορεί στο vegan δέρμα, είτε για έναν καλλιτέχνη που συλλέγει χιλιάδες κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων για να δημιουργήσει τέχνη.
Παραγωγός κύματος
Μια λιγότερο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας είναι η παλιρροϊκή ενέργεια, η οποία όμως αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμβουλος βιωσιμότητας
Οι σύμβουλοι βιωσιμότητας προσλαμβάνονται για την εμπειρία τους στον τρόπο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα μιας εταιρείας.
Κατασκευαστής «πράσινου» σπιτιού
Η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων κτιρίων ώστε να γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα και η εξασφάλιση ότι τα νέα κτίρια πληρούν αυστηρότερα πρότυπα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι δύο τομείς εργασίας που απαιτούν πολύ περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Περιβαλλοντολόγος-επιστήμονας
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα καριέρας της The Balance, η αγορά εργασίας για τους περιβαλλοντολόγους αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% μεταξύ 2020 και 2029.

 

πηγή: www.globalcitizen. org