Οι τάρανδοι αναζητούν τροφοί χιλιόμετρα μακριά από τις εστίες τους

Μέχρι και ελικόπτερα επιστρατεύτηκαν στη Λαπωνία για να βρεθούν οι Τάρανδοι που είχαν φτάσει 100 χλμ. μακριά.

Χιλιάδες τάρανδοι στη Λαπωνία έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή τους, επειδή ο πάγος έχει καλύψει την τροφή τους. Κάποια από τα ζώα έχουν ταξιδέψει ακόμη και 100 χιλιόμετρα νότια, αναζητώντας λειχήνες κάτω από το χιόνι. Οι βοσκοί αναγκάζονται να τους αναζητούν σε δάση στη βόρεια Φινλανδία και τη Σουηδία, χρησιμοποιώντας ακόμη και ελικόπτερα κάποιες φορές.

Το στρώμα του πάγου δημιουργείται όταν λιώνει το χιόνι ή μετά τη χιονόπτωση ακολουθεί βροχή και στη συνέχεια παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία. Σε κάποια από τα ζώα έχει τοποθετηθεί GPS για τον εντοπισμό τους, αλλά αυτό δεν λειτουργεί πάντα, ενώ ακόμη και όταν συμβαίνει, οι τάρανδοι που φέρουν αυτή τη συσκευή μπορεί να έχουν χωριστεί από το υπόλοιπο κοπάδι.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται συχνότερα τέτοια προβλήματα, με ταράνδους που δυσκολεύονται να βοσκήσουν στα χειμερινά βοσκοτόπια της Λαπωνίας. Τα ζώα κινούνται προς τα νότια γιατί η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει μετά τα πρώτα χιόνια και οι τάρανδοι αυτές τις ημέρες σηκώνουν τη μύτη τους για να μυρίσουν από πού έρχεται ο ζεστός αέρας. Συνήθως αυτό είναι από τον νότο και οι τάρανδοι αρχίζουν να κινούνται προς τα εκεί, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Στο μεταξύ, κάποιοι βοσκοί στη Λαπωνία έχουν αρχίσει να δίνουν περισσότερη τροφή στα ζώα τους, ελπίζοντας ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά φαίνεται πως ούτε αυτό αποτελεί ασφαλές μέτρο για την ασφάλεια των Ταράνδων.

Πηγή: BBC