Οι φώκιες που φορούν κράνη και βοηθούν την επιστήμη

Ιάπωνες ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να διεξάγουν ωκεανογραφικές έρευνες κάτω από τον παχύ πάγο της Ανατολικής Ανταρκτικής.

Η ωκεάνια κυκλοφορία παίζει βασικό ρόλο στον τρόπο ανάπτυξης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά μελετάται πολύ λίγο στον Νότιο Ωκεανό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών (η Ανταρκτική κατέχει το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει μετρηθεί στη Γη, -89,2 °C).

“Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούμε να πηγαίνουμε στην Ανταρκτική με παγοθραυστικά για να διεξάγουμε πραγματικές ερευνητικές δραστηριότητες, ώστε να μπορούμε να συλλέγουμε δεδομένα εκεί. Αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τέτοια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν σε τόσα πολλά μέρη”, λέει ο επικεφαλής του προγράμματος Nobuo Kokubun από το Εθνικό Ινστιτούτο Πολικών Ερευνών που εδρεύει στην Ιαπωνία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε ένα σχέδιο όπου εξόπλισαν οκτώ φώκιες Weddell με δορυφορικούς καταγραφείς δεδομένων. Οι καταγραφείς -που ήταν προσαρτημένοι στο κεφάλι τους- ζύγιζαν περίπου μισό κιλό και είχαν περίπου το μέγεθος ενός μικρού κύβου του Ρούμπικ.

Οι οκτώ φώκιες φορούσαν τον εξοπλισμό από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, που είναι ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

Τα δεδομένα που παραδόθηκαν με επιτυχία στους επιστήμονες περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τις θερμοκρασίες του νερού και τα επίπεδα αλατιού, σε περιοχές με εξαιρετικά σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτό βοηθά τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τις ροές νερού και θρεπτικών ουσιών γύρω από αυτές τις περιοχές της νότιας ηπείρου.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι μία από τις φώκιες είχε ταξιδέψει μέχρι και 633 χιλιόμετρα (393 μίλια) από την ακτή του ιαπωνικού σταθμού Showa στην Ανταρκτική, ενώ μια άλλη είχε κατέβει σε βάθος 700 μέτρων (2.297 πόδια).

Μια μελέτη που περιγράφει την τεχνική της έρευνας και τα ευρήματα των ερευνητών εμφανίστηκε στο περιοδικό Limnology and Oceanography στα τέλη του 2021.

Πηγή: euronews