Ολλανδία: Τέλος στα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης από το 2023

Η Ολλανδία απαγορεύει τα πλαστικά και άλλα μη επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια καφέ στα γραφεία από το 2023, στο πλαίσιο μέτρων που ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών ελπίζει ότι θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 40% της χρήσης πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης έως το 2026.

Από το 2023, ο καφές και το τσάι στο γραφείο δεν θα μπορούν πλέον να καταναλώνονται από ποτήρια μίας χρήσης, αλλά μόνο από παλιομοδίτικα, κανονικά, επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια και κούπες. Επίσης, από το 2024, οι πλαστικές συσκευασίες έτοιμου φαγητού δεν θα είναι πλέον δωρεάν.

Κάθε μέρα χρησιμοποιούνται και πετιούνται στην Ολλανδία 19 εκατομμύρια ποτήρια μιας χρήσης και συσκευασίες τροφίμων – 7 δισεκατομμύρια τεμάχια ετησίως. Νωρίτερα είχαν γίνει ευρωπαϊκές συμφωνίες ότι η χρήση πλαστικών μίας χρήσης πρέπει να μειωθεί δραστικά μέχρι το 2026. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους πώς θα κατακτήσουν αυτόν τον στόχο. Με αυτά τα μέτρα, αναμένεται μείωση κατά 40% το 2026 σε σύγκριση με το 2022.

Η Ολλανδία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία θα αρχίσουν να πίνουν ξανά από ποτήρια καφέ και τσαγιού, επειδή μπορούν να ξεπλυθούν. Στα γραφεία όπου αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ποτηριών μιας χρήσης πρέπει να συλλέγονται για ανακύκλωση υψηλής ποιότητας.

Τα μαγαζιά που πωλούν καφέ για το δρόμο πρέπει επίσης να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση πολλαπλών χρήσεων. Για παράδειγμα, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα επιστροφής ή να αφήσουν τους καταναλωτές να φέρουν το δικό τους ποτήρι ή δοχείο. Μέχρι το 2024, τα τρία τέταρτα του υλικού πρέπει να είναι ανακυκλώσιμα.

Τα ποτήρια καφέ είναι πλέον δύσκολο να ανακυκλωθούν, επειδή συνήθως αποτελούνται από χαρτόνι με ένα στρώμα πλαστικού. Ως εκ τούτου, συχνά καταλήγουν στον αποτεφρωτήρα ή στα σκουπίδια.
Αυτό προκαλεί πρόσθετες εκπομπές CO2. Επιπλέον, συχνά μέρος του πλαστικού μίας χρήσης καταλήγει επίσης στο δρόμο ως σκουπίδι.

Πηγή: brightvibes