Ο “Αμαζόνιος της Ευρώπης” είναι ένα θαύμα που εκτείνεται σε πέντε χώρες

Η UNESCO όρισε την πρώτη βιόσφαιρα στον κόσμο που εκτείνεται σε πέντε διαφορετικές χώρες – και όλες βρίσκονται στην Ευρώπη.

Το νέο αποθεματικό της βιόσφαιρας καλύπτει μια έκταση 700 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τμήματα της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας. Η βάση της βιόσφαιρας είναι μια διαδρομή κατά μήκος των ποταμών Mura, Drava και Δούναβη που διασχίζουν αυτά τα πέντε ευρωπαϊκά έθνη.

Αποκαλούμενη “Αμαζόνιος της Ευρώπης”, η βιόσφαιρα αποτελεί προηγούμενο ως πολυεθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής. Είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή με βάση ποταμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ποταμός Δούναβης

Τι είναι η βιόσφαιρα;

Οι βιόσφαιρες είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική αποκατάσταση, καθώς το προστατευόμενο καθεστώς τους από την UNESCO εξασφαλίζει ότι η βιοποικιλότητα και οι οικολογικές δομές μιας περιοχής, όπως οι πλημμυρικές ζώνες, προστατεύονται από εξωτερικά καταστροφικά συμφέροντα.

Οι πέντε χώρες που συμμετέχουν στη βιόσφαιρα εργάστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα για να λάβουν τον χαρακτηρισμό της UNESCO.  Η απόφαση για την προστασία του “Αμαζονίου της Ευρώπης” αποτελεί φάρο ελπίδας που θα πρέπει να αναπαραχθεί σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι πέντε εμπλεκόμενες χώρες αποδεικνύουν ότι η προστασία της φύσης μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα των χωρών προς όφελος όλων. Στο πλαίσιο της σημερινής κλιματικής κρίσης και της μαζικής εξαφάνισης ειδών, η προστασία των τελευταίων φυσικών περιοχών έχει αναχθεί σε ζήτημα επιβίωσής.

Grand Altay Διασυνοριακό απόθεμα βιόσφαιρας

Άλλες διασυνοριακές βιοσφαίρες περιλαμβάνουν την περιοχή Vosges du Nord/Pfälzerwald στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η περιοχή που έλαβε αρχικά τον χαρακτηρισμό της το 1998, μοιράζεται νερό, ψαμμίτη και δάση.Υπάρχουν επίσης δύο διηπειρωτικές βιοσφαίρες. Εκτείνεται σε τμήματα της Ευρώπης και της Αφρικής και αποτελεί ενιαία βιόσφαιρα η χερσόνησος Tingitane στο Μαρόκο και η νότια Ιβηρική χερσόνησος της Ανδαλουσίας. Το διασυνοριακό απόθεμα βιόσφαιρας Great Altay, που χαρακτηρίστηκε το 2017, εκτείνεται επίσης από το Καζακστάν στην Ασία έως τη Ρωσία στην Ευρώπη.