Ο επιδεινούμενος κύκλος των πυρκαγιών

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σημαίνουν ότι περισσότερες πυρκαγιές θα κατακαίνε μεγάλα τμήματα του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Οι δυτικές ΗΠΑ, η βόρεια Σιβηρία, η κεντρική Ινδία και η ανατολική Αυστραλία βλέπουν ήδη περισσότερες πυρκαγιές και η πιθανότητα καταστροφικών πυρκαγιών παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέχρι το 2050 και περισσότερο από 50 τοις εκατό μέχρι την αλλαγή του αιώνα, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Περιοχές που κάποτε θεωρούνταν ασφαλείς από μεγάλες πυρκαγιές δεν θα έχουν ανοσία, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, είναι “πολύ πιθανό να παρουσιάσει σημαντική αύξηση των πυρκαγιών”. Τα τροπικά δάση στην Ινδονησία και στο νότιο Αμαζόνιο της Νότιας Αμερικής είναι επίσης πιθανό να δουν αυξημένες πυρκαγιές, καταλήγει η έκθεση.

Ένας επιδεινούμενος κύκλος

Η έκθεση περιγράφει έναν επιδεινούμενο κύκλο: Με τη σειρά τους οι πυρκαγιές αυτές απελευθερώνουν περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα καθώς καίνε τα δάση και τους τυρφώνες. Σε ορισμένες περιοχές, όπως σε τμήματα της Αφρικής, οι πυρκαγιές μειώνονται, εν μέρει, επειδή περισσότερη γη αφιερώνεται στη γεωργία, δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης Glynis Humphrey από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν.

Ωστόσο, οι ερευνητές του ΟΗΕ δήλωσαν ότι πολλά έθνη εξακολουθούν να ξοδεύουν πολύ χρόνο και χρήμα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και όχι αρκετά για την πρόληψή τους.

Οι αλλαγές στη χρήση γης μπορεί να κάνουν τις πυρκαγιές χειρότερες, όπως η υλοτομία που αφήνει πίσω της συντρίμμια που μπορούν εύκολα να καούν και τα δάση που αναφλέγονται σκόπιμα για να καθαριστεί η γη για τη γεωργία, αναφέρει η έκθεση.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζήτησαν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιές, η οποία μπορεί να επηρεάσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, καθώς οι καπνοί από μεγάλες πυρκαγιές παρασύρονται χιλιάδες μίλια πέρα από τα διεθνή σύνορα.

Πηγή: euronews