Ο “κυνηγός φαντασμάτων” του βυθού

Ο Harry Chan, δύτης από το Χόνγκ Κόνγκ, προστατεύει τον βυθό από τα θανατηφόρα δίχτυα.

Τα δίχτυα φαντάσματα και ο εγκαταλελειμμένος ή χαμένος αλιευτικός εξοπλισμός  απειλούν τη θαλάσσια ζωή σε όλο τον κόσμο. Ο Harry Chan περνά τη σύνταξή του “κυνηγώντας” αυτά τα δίχτυα και καθαρίζοντας τις ακτές της πόλης του.

Τα δίχτυα-φάντασμα, ή αλλιώς ghost gear, είναι εγκαταλελειμμένος ή χαμένος αλιευτικός εξοπλισμός, που παγιδεύουν και σκοτώνουν την άγρια ζωή, και συχνά απειλούν ακόμη και τους δύτες. Ο αυτοαποκαλούμενος “κυνηγός διχτυών φαντασμάτων”, έχει περάσει την τελευταία δεκαετία ανασύροντας εγκαταλελειμμένα δίχτυα αλιείας από τον ωκεανό. Ο 68χρονος συνταξιούχος επιχειρηματίας λέει ότι βρίσκεται σε μια αποστολή να καθαρίσει τα γύρω ύδατα και την ακτογραμμή του Χονγκ Κονγκ.

“Αν δεν φροντίσουμε το περιβάλλον και τον ωκεανό, δεν πρόκειται να αποκτήσουμε άλλο”, λέει ο κ. Τσαν. Μόλις ο Chan εντοπίσει ένα δίχτυ, η αφαίρεσή του μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως οκτώ ώρες και είναι επικίνδυνη και εξαντλητική εργασία. Με την πάροδο των ετών, ο Chan έχει δημιουργήσει μια μικρή ομάδα εναλλασσόμενων εθελοντών που τον βοηθούν στην αποστολή του να καθαρίσει τα νερά του Χονγκ Κονγκ.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο:

Πηγή: CNN