Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας στερεύει

Ο ποταμός Πο – σημαντικός για χιλιάδες ανθρώπους στην Ιταλία – είναι μια ακόμα έκφραση της κλιματικής αλλαγής.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού Πο, του μακρύτερου σε έκταση ποταμού στην Ιταλία, έχει πλέον μεταμορφωθεί σε παραλία. Ενώ, σε άλλες περιοχές, η στάθμη του νερού έπεσε τόσο χαμηλά που αποκαλύφθηκαν τα υπολείμματα μιας δεξαμενής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναδύθηκαν τα ερειπωμένα τείχη μιας μεσαιωνικής πόλης.

Ο ποταμός Πο στην Ιταλία ρέει περίπου 650 χιλιόμετρα από τις χιονισμένες Άλπεις στα βορειοδυτικά μέχρι το άγριο Δέλτα του Πο στα ανατολικά, πριν εκβάλει στην Αδριατική Θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της πορείας του, ο μεγάλος υδάτινος δρόμος τρέφει τις εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες της βόρειας Ιταλίας, όπου οι αγρότες ευημερούν εδώ και γενιές. Αυτές οι πεδιάδες που ονομάζονται “το καλάθι του ψωμιού της Ιταλίας” και είναι καλυμμένες με καλλιέργειες είναι υπεύθυνες για το 40% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, τα συνήθως ζωογόνα νερά του ποταμού έχουν ξαφνικά μετατραπεί σε απροσδόκητη απειλή. Η δραματικά χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού έχει προκαλέσει την αναρρόφηση θαλασσινού νερού.

Αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη βιοποικιλότητα εδώ, καθώς στεγνώνει τα χαντάκια και τις υδάτινες οδούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αυτές οι χαμηλές στάθμες νερού, οποίες θα παρατηρούνταν κανονικά μόνο τον Αύγουστο, είναι εν μέρει αποτέλεσμα της έλλειψης βροχοπτώσεων που έχει υποστεί η βόρεια Ιταλία.

Τα προβλήματα ξεκινούν, ωστόσο, από τα βουνά, όπου η χιονόπτωση ήταν η χαμηλότερη εδώ και 20 χρόνια, μετρώντας 50 τοις εκατό λιγότερο από τον εποχικό μέσο όρο. Οι παγετώνες των Άλπεων, οι οποίοι λειτουργούν ως δεξαμενές για την τροφοδοσία του ποταμού, συρρικνώνονται επίσης κάθε χρόνο. Στο Μόντε Βίσο, ένα βουνό κοντά στα γαλλικά σύνορα όπου πηγάζει ο ποταμός Πό, το μόνιμο πάγωμα λιώνει και προκαλεί την αποσάθρωση κομματιών βράχων.

Η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή σε μια περιοχή που εξαρτάται τόσο πολύ από τα νερά του ποταμού. Η φετινή εποχή έχει ήδη αποτελέσει μια έντονη προειδοποίηση ότι ο πλανήτης που θερμαίνεται μπορεί να μετατρέψει τις εύφορες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά Δέλτα της Ιταλίας σε αλμυρή ερημιά, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες βιοποριστικά μέσα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνει τώρα ότι η περίοδος κατά την οποία απαιτείται νερό από τον ποταμό για τις καλλιέργειες έχει παραταθεί, ξεκινώντας ήδη από τον Μάρτιο και τελειώνοντας τον Σεπτέμβριο. Με μια ζεστή και ηλιόλουστη άνοιξη σε εξέλιξη, οι αγρότες άρχισαν να αντλούν το νερό, αλλά, όπως ανακάλυψαν ορισμένοι, αυτό που αντλούν αυτή τη στιγμή είναι γεμάτο αλάτι. Πρόκειται επίσης για έναν φαύλο κύκλο, καθώς με τους αγρότες να αντλούν τώρα νερό, η στάθμη του ποταμού μπορεί να συνεχίσει να πέφτει, εκτός αν ο καιρός αλλάξει σύντομα, προκαλώντας έλλειψη νερού.

Η ξηρασία στην κοιλάδα του Ποταμού Πό απειλεί περισσότερο από το 30% της εθνικής γεωργικής παραγωγής.

Πηγή: euronews