Ο πρώτος ‘’λιμός’’ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι γεγονός

Η πρώτη, παγκοσμίως, επισιτιστική κρίση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με τους ντόπιους να παρακαλάνε για φαγητό στους δρόμους.

Η Μαδαγασκάρη βρίσκεται στα πρόθυρα να βιώσει τον πρώτο “λιμό της κλιματικής αλλαγής” στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν ήδη από “καταστροφικά” επίπεδα πείνας και επισιτιστικής ανασφάλειας μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς βροχές. Η ξηρασία που χτυπά την χώρα είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών και έχει καταστρέψει απομονωμένες αγροτικές κοινότητες στα νότια, όπου καταγράφονται δραματικές εικόνες με ολόκληρες οικογένειες να κυνηγούν έντομα για να επιβιώσουν.

«Καθαρίζω τα έντομα όσο καλύτερα μπορώ, αλλά υπάρχει ελάχιστο νερό», λέει η Ταμαρία, μητέρα τεσσάρων παιδιών που προσπαθεί να ταΐσει την οικογένειά της με ακρίδες, στο μακρινό χωριό της Fandiova. «Τα παιδιά μου και εγώ τρώμε έντομα κάθε ημέρα εδώ και οχτώ μήνες, επειδή δεν έχουμε τίποτα άλλο να φάμε και η έλλειψη βροχής μας στερεί τη σοδειά όσων είχαμε φυτέψει». Ο αντίκτυπος της ξηρασίας είναι τεράστιος και στις μεγαλύτερες πόλεις, όπου μικρά παιδιά ικετεύουν για φαγητό στους δρόμους.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 30.000 άνθρωποι βιώνουν σήμερα ανασφάλεια ανεύρεσης τροφής και υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των πληγέντων θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα στην Μαδαγασκάρη.

 

Πηγή: www.bbc.com