Ο Rob Greenfield δεν είναι ο περιβαλλοντικός ακτιβιστής που έχουμε συνηθίσει

Ο Ρομπ Γκρίνφιλντ έχει ως αποστολή να φέρει ένα μήνυμα βιώσιμης ζωής στον κόσμο χρησιμοποιώντας ασυνήθιστες προσεγγίσεις, από το να φοράει τα σκουπίδια που παράγει και να συλλέγει τροφή μέχρι να διασχίζει τις ΗΠΑ χωρίς χρήματα με ένα ποδήλατο από μπαμπού.

Ο Greenfield τα τελευταία 10 χρόνια, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο πράσινος και να ενθαρρύνει τους άλλους να κάνουν το ίδιο, έζησε εκτός δικτύου σε ένα μικροσκοπικό σπίτι με ηλιακή ενέργεια και περιηγήθηκε χωρίς χρήματα σε όλη την Αμερική με ένα ποδήλατο από μπαμπού. Σήμερα έχει ελάχιστα υπάρχοντα και σπάνια χρησιμοποιεί χρήματα. Δωρίζει τα όποια κέρδη του, τα οποία προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από ομιλίες, σε περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Πρόσφατα πέρασε έναν χρόνο καλλιεργώντας και συλλέγοντας τα δικά του τρόφιμα, ενώ ζούσε σε ένα “μικροσκοπικό σπίτι” 100 τετραγωνικών ποδιών που χτίστηκε από ανακυκλωμένα υλικά σε μια αυλή στο Ορλάντο, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις των ΗΠΑ.

Σκοπός του ήταν να δει αν ήταν δυνατόν να ζήσει κανείς έξω από το “παγκόσμιο βιομηχανικό σύστημα διατροφής και να ζήσει με τρόπο που να μην καταναλώνει τον πλανήτη”. Ήταν χαρούμενο αλλά και δύσκολο, λέει ο γεννημένος στο Ουισκόνσιν.

Ως νεαρός επιχειρηματίας, στο παρελθόν, είχε επικεντρωθεί στα χρήματα, εντυπωσίαζε τους άλλους με τα υπάρχοντά του και “ζούσε το αμερικανικό όνειρο”.  Αφού όμως έμαθε  για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που επηρεάζουν τον πλανήτη, άρχισε να πιστεύει ότι “το αμερικανικό του όνειρο ήταν ο εφιάλτης του κόσμου”. Έτσι, ο Γκρίνφιλντ μετατράπηκε από επίδοξος εκατομμυριούχος σε πράσινο μινιμαλιστή σταδιακά, εφαρμόζοντας μία θετική αλλαγή την εβδομάδα -μικρή στην αρχή- για να την κάνει “διαχειρίσιμη”.

Ξεκίνησε μεταφέροντας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια και μπουκάλια νερού, κάνοντας περισσότερο ποδήλατο και υποστηρίζοντας τοπικές λαϊκές αγορές, προτού προχωρήσει σε μεγαλύτερα πράγματα, όπως η αποφυγή των “μεγάλων καταστημάτων” όπως το Walmart και η απαλλαγή από το αυτοκίνητό του.

Το να ζει βιώσιμα και να εμπνέει τους άλλους να κάνουν το ίδιο είναι αυτό που τον κινητοποιεί. Για τον Γκρίνφιλντ, αυτό δεν συνεπάγεται ηλεκτρικά οχήματα ή τεράστιους ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του σπιτιού. Αντίθετα, θέλει οι άνθρωποι να ζουν βιώσιμα ζώντας απλά. Όπως το βλέπει, όσοι καταναλώνουν λιγότερους πόρους, σπαταλούν και λιγότερα.

Το 2016, ο Γκρίνφιλντ αποφάσισε να ζήσει όπως ο μέσος Αμερικανός για ένα μήνα, παράγοντας σχεδόν 4,5 κιλά  σκουπίδια την ημέρα και φορώντας τα όλα. Έφτιαξε ένα κοστούμι με διαφανείς πλαστικές τσέπες και στο τέλος του μήνα κουβαλούσε σκουπίδια βάρους 90 κιλών.

Η μετακίνηση με τόσα πολλά σκουπίδια ήταν μια πρόκληση. Δυσκολευόταν να μπει στο τρένο και δεν χωρούσε σε αυτοκίνητο κανονικού μεγέθους. Αλλά περπατώντας στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων.

Ωστόσο, ο ίδιος είναι πρόθυμος να μην κρίνει. Ο άνθρωπος των σκουπιδιών ήταν ένα από τα κόλπα που χρησιμοποίησε για να εξηγήσει πολύπλοκα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα με τρόπο που δεν κηρύσσει “τι είναι σωστό ή λάθος”, αλλά αντίθετα ζητά από τους ανθρώπους να αποφασίσουν μόνοι τους.

Αν και αναγνωρίζει ότι οι μεμονωμένες δράσεις δεν μπορούν να σώσουν τον κόσμο, πιστεύει ότι είναι βαθιά σημαντικές, επειδή συμβολίζουν “ένα ενδυναμωμένο άτομο που προσπαθεί να κάνει θετικές αλλαγές και να σταθεί απέναντι στη μεγαλύτερη εικόνα”.

Πηγή: DW