Παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2021

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μέλλον επιφυλάσσει κι άλλες πολύ θερμότερες χρονιές.

Περισσότεροι από 400 μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών το 2021, σύμφωνα με έναν κλιματολόγο που συντάσσει μετεωρολογικά αρχεία για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο Maximiliano Herrera παρακολουθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο και δημοσιεύει μια ετήσια λίστα με τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Αυτός και πολλοί άλλοι κλιματολόγοι και μετεωρολόγοι που παρακολουθούν στενά αυτά τα ζητήματα αναμένουν ότι το 2021 δεν θα είναι πιθανώς η θερμότερη χρονιά στην ιστορία. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται να δημοσιευθούν και τα αποτελέσματα της Noaa και της Nasa.

Ωστόσο, είναι πιθανό το 2021 να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα. Τα τελευταία έξι χρόνια ήταν τα έξι πιο καυτά που έχουν καταγραφεί, εξάλλου. Πλέον η κατάρρευση των ρεκόρ θερμοκρασίας είναι σύνηθες φαινόμενο. Σύμφωνα με τον Herrera, τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν ή άγγιξαν το εθνικό ρεκόρ μέσα στο 2021 σε 10 χώρες: Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Μαρόκο, Τουρκία, Ταϊβάν, Ιταλία, Τυνησία και Δομινικανή Δημοκρατία.

Σε άλλα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν, η Αφρική είχε τους θερμότερους Ιούνιο και Σεπτέμβριο στην ιστορία της ενώ στις Συρακούσες της Ιταλίας, ο Αύγουστος έφτασε στους 48,8 C, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Τον Ιούλιο στο Furnace Creek στην Κοιλάδα του Θανάτου στις ΗΠΑ η θερμοκρασία έφτασε στους 54,4 C, την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στον πλανήτη.

Την ίδια ώρα, η Κίνα γνώρισε την πιο καυτή της χρονιά, σύμφωνα με την κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία. Ωστόσο, αυτό που εξέπληξε τους ειδικούς ήταν ο όγκος βροχής που έπληξε την κεντρική επαρχία Henan.  Στην περιοχή έπεσε σε τρεις ημέρες μεγαλύτερος όγκος βροχής από ότι πέφτει συνήθως σε έναν ολόκληρο χρόνο. Εκατοντάδες πολίτες πέθαναν, καλλιέργειες και σπίτια καταστράφηκαν και οι αρχές ακόμα προσπαθούν να καθαρίσουν την περιοχή.

Άλλα βασικά ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα πέρυσι ήταν ο καύσωνας της Σιβηρίας το καλοκαίρι και ο παγετός στο Τέξας τον Φεβρουάριο. Σχεδόν 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα και οι συνέπειες οδήγησαν σε τεράστιες πολιτικές διαμάχες.

Αλλά το Νο1 γεγονός του 2021 για τη μετεωρολογική και κλιματολογική κοινότητα ήταν ο ακραίος καύσωνας που έπληξε τη δυτική ακτή των ΗΠΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο προκάλεσε έναν σπάνιο θόλο θερμότητας, σπάζοντας το ρεκόρ ακόμα και κατά 5 βαθμού Κελσίου τα υψηλά ρεκόρ σε ορισμένα μέρη.

Ωστόσο, το 2022 ξεκίνησε με μια σειρά από ρεκόρ που έχουν ήδη καταρριφθεί. Ενδεικτικά αναφέρεται η περιοχή του Falcon Lake στο Τέξας όπου την 1η Ιανουαρίου κατέγραψε 37 βαθμούς Κελσίου

Πηγή: Guardian