«Παλιά» κτίρια σε ένα νέο κλίμα

Τα περισσότερα κτίρια σχεδιάστηκαν για ένα παλαιότερο κλίμα – να τι θα συμβεί καθώς επιταχύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κλιματική αλλαγή όντας αδιάκριτη,  θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας – συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων στα οποία ζούμε και εργαζόμαστε. Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί σχεδιάζουν κτίρια και άλλες κατασκευές, όπως οι γέφυρες, χρησιμοποιώντας υλικά και ακολουθώντας πρότυπα σχεδιασμού που μπορούν να αντέξουν το εύρος των θερμοκρασιών, των βροχοπτώσεων, του χιονιού, καθώς και τυχόν γεωλογικά ζητήματα, όπως σεισμοί.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα σπίτια θα είναι πιο επιρρεπή στην υπερθέρμανση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, οι πλημμύρες θα συμβαίνουν πιο συχνά και θα κατακλύζουν μεγαλύτερες περιοχές, σε σημείο που ορισμένα μέρη ίσως χρειαστεί να εγκαταλειφθούν.

Αυτό αποτελεί μια προειδοποίηση για την ευθραυστότητα των κτιρίων μας καθώς επίσης μπορεί να θεωρηθεί και ως σαφής απόδειξη ενός κρίσιμου σημείου: ο πλούτος δεν προστατεύει και δεν προστατεύεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα πλούσια έθνη έχουν την οικονομική επιρροή να προσαρμοστούν ταχύτερα και να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις, αλλά δεν μπορούν να τις σταματήσουν στα σύνορα.

Η μόνη επιλογή είναι να αρχίσουμε να προσαρμόζουμε τα κτίρια ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες παραμέτρους μέσα στις οποίες λειτουργούν. Όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε να εκσυγχρονίζουμε τα υπάρχοντα κτίρια και να κατασκευάζουμε νέα που να μπορούν να αντέξουν την κλιματική αλλαγή, τόσο το καλύτερο.

 

πηγή: www.theconversation.com