Πεθαίνει ο τελευταίος πνεύμονας του πλανήτη;

Η μείωση των εκπομπών είναι πιο επείγουσα από ποτέ, λένε οι επιστήμονες, με το δάσος του Αμαζονίου να παράγει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι είναι σε θέση να απορροφήσει, όπως επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες. Οι εκπομπές ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με μελέτη. Το γιγάντιο δάσος αποτελούσε προηγουμένως μια δεξαμενή άνθρακα, απορροφώντας τις εκπομπές που οδηγούν στην κλιματική κρίση, αλλά τώρα προκαλεί την επιτάχυνσή της, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι περισσότερες από τις εκπομπές προκαλούνται από πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες στήνονται σκόπιμα για να καθαριστεί η γη για την παραγωγή βόειου κρέατος και σόγιας. Αλλά ακόμη και χωρίς πυρκαγιές, οι θερμότερες θερμοκρασίες και οι ξηρασίες σημαίνουν ότι ο νοτιοανατολικός Αμαζόνιος έχει γίνει πηγή CO2, αντί για καταβόθρα.

Η απώλεια της δύναμης του Αμαζονίου να δεσμεύει το CO2 είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η μείωση των εκπομπών από τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο επείγουσα από ποτέ, δήλωσαν οι επιστήμονες. Η ανακάλυψη ότι μέρος του Αμαζονίου εκπέμπει άνθρακα ακόμη και χωρίς πυρκαγιές είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και οφείλεται πιθανότατα στην αποψίλωση και τις πυρκαγιές κάθε έτους που καθιστούσαν τα γειτονικά δάση πιο ευαίσθητα το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, έχει επικριθεί σκληρά για την ενθάρρυνση της μεγαλύτερης αποψίλωσης των δασών, η οποία έχει εκτοξευθεί σε υψηλό 12 ετών, ενώ οι πυρκαγιές έφτασαν τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

 

Πηγή: www.theguardian.com