Ποδήλατο φορτίου: το καινούργιο αυτοκίνητο πόλης;

Με τις πόλεις να γίνονται πιο πολυσύχναστες από ποτέ, αυξάνονται και τα οχήματα στους δρόμους, και μαζί τους αυξάνονται και τα επίπεδα ρύπανσης καθώς και η κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η απάντηση στα κυκλοφοριακά προβλήματα των πόλεων μας, θα μπορούσαν να είναι τα ποδήλατα φορτίου. Πρόκειται για ποδήλατα ώθησης που προορίζονται να μεταφέρουν κάτι περισσότερο από έναν αναβάτη. Υπάρχουν επιλογές που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν παιδιά, ψώνια, φυτά στο χωράφι, ακόμη και για επιχειρήσεις που κάνουν παραδόσεις.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα GPS από την εταιρεία παραδόσεων Pedal Me, η οποία παραδίδει σε ακτίνα εννέα μιλίων από το κεντρικό Λονδίνο, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις παραδόσεις που έγιναν με ποδήλατο φορτίου. Τις συνέκριναν με τις διαδρομές που θα έκαναν τα φορτηγά και τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα.

Αυτά τα ποδήλατα παράδοσης θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα δέματα στους προορισμούς στα κέντρα των πόλεων 60% πιο γρήγορα από τα φορτηγά – με μόλις το ένα δέκατο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα ποδήλατα αυτά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν την ίδια ποσότητα CO2 κάθε μήνα με αυτή που θα εκπέμπονταν από 24.000 άτομα που πετούν από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Μπορεί το ποδήλατο φορτίου να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο;

Οι επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες που εξετάζουν αυτά τα οχήματα ως τρόπο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι σύντομες προσωπικές μετακινήσεις για ψώνια, παραλαβή των παιδιών από το σχολείο και διεκπεραίωση θελημάτων μπορούν επίσης να γίνουν εύκολα χωρίς να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ο βρετανικός κατασκευαστής ποδηλάτων, η Raleigh, μόλις κυκλοφόρησε μια σειρά ηλεκτρικών ποδηλάτων φορτίου που ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιβιβαστούν.

Η χρήση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου βοηθά να διανύουμε μεγαλύτερες αποστάσεις – και η βοήθεια σε απότομες κλίσεις είναι αναμφίβολα χρήσιμη όταν μεταφέρουμε ένα βαρύ φορτίο.

Ενώ σαφώς δεν είναι κατάλληλα για όλες τις περιπτώσεις, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μια εναλλακτική λύση για τις τοπικές μετακινήσεις μιας οικογένειας.

Πηγή: www.euronews.com