Ποια είναι η επόμενη πανδημία;

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η ξηρασία κινδυνεύει να γίνει «η επόμενη πανδημία».

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι η ξηρασία κινδυνεύει να γίνει «η επόμενη πανδημία» που θα πλήξει την ανθρωπότητα, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της διαχείρισης των υδάτων και της γης.

Σύμφωνα με έκθεση περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποφέρει από τις συνέπειες της ξηρασίας αυτόν τον αιώνα, με την καταστροφή της γης, την επισιτιστική ανασφάλεια και άλλους επακόλουθους παράγοντες να οδηγούν σε οικονομικό κόστος που εκτιμάται σε 124 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ξηρασία βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει η επόμενη πανδημία και δεν υπάρχει εμβόλιο για να θεραπευτεί· το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θα ζει με υδατικό στρες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ.

Το ζωντανό παράδειγμα

Τα αποτελέσματα παρατηρούνται ήδη στις νοτιοδυτικές πολιτείες της Αμερικής – όπως η Γιούτα, η Καλιφόρνια, η Νεβάδα και η Αριζόνα – να αντιμετωπίζουν ήδη εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μόνιμης ξηρασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα αμετάβλητο ξηρό κλίμα, αραιή βλάστηση και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιδεινώνουν την ξηρασία και αυξάνουν τις καταστροφικές της επιπτώσεις.

 

Πηγή: www.thehill.com