Ποια είναι η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου;

Στο Νέο Δελχί ο ετήσιος μέσος όρος για τη ρύπανση ήταν PM2,5 – ο χειρότερος από οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα στον κόσμο με μεγάλη διαφορά.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, μαθητές σε όλη τη Βόρεια Ινδία, ειδικά στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί και στην περιοχή γύρω από το Gurugram, βρίσκονται συχνά σε διακοπές, καθώς η ρύπανση επιδεινώνεται και τα σχολεία κλείνουν για περίπου δύο εβδομάδες κάθε χρόνο.

Είκοσι μία από τις 30 πόλεις του κόσμου με τα χειρότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονται στην Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην Παγκόσμια Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα για το 2021. Έξι πόλεις της Ινδίας βρίσκονται στο top 10. Το Νέο Δελχί έχει την υψηλότερη έκθεση σε τοξικό αέρα στη χώρα. Οι άνθρωποι στην Ινδία είχαν την πέμπτη υψηλότερη ετήσια καταγραφή λεπτών σωματιδίων (PM2,5), μια ιδιαίτερα επιβλαβή μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η βιομηχανική ρύπανση και οι εκπομπές των οχημάτων είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παράγοντες που ευθύνονται για τον τοξικό αέρα όλο το χρόνο σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης Observer Research Foundation. Αλλά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, η ρύπανση γίνεται ακόμη πιο έντονη λόγω των πυρκαγιών σε γεωργικές εκτάσεις. Το 2019, οι δορυφόροι παρατήρησης της Γης της Nasa εντόπισαν αυτές τις πυρκαγιές από το διάστημα.

Στο Δελχί, η καύση των καλλιεργειών θεωρείται ότι συμβάλλει έως και το 42% όλων των σωματιδίων στον αέρα. Στην πολιτεία Haryana, παρατηρήθηκαν PM2,5 και PM10 ανέρχονται σε 2-3 φορές υψηλότερα από τα εθνικά όρια ποιότητας του αέρα περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου καύσης. Άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν αυξημένες αναπνευστικές ασθένειες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου.

Το 2015, η καύση των καλλιεργειών κρίθηκε παράνομη στο Δελχί και στις πολιτείες Ρατζαστάν, Παντζάμπ, Ούταρ Πραντές και Χαριάνα – αλλά η απαγόρευση της έχει αποδειχθεί δύσκολο επίτευγμα.  Τον Ιανουάριο του 2019, η ινδική κυβέρνηση ξεκίνησε το Εθνικό Πρόγραμμα Καθαρού Αέρα, ένα πενταετές σχέδιο με στόχο τον περιορισμό της επιδείνωσης των επιπέδων ρύπανσης σε ολόκληρη τη χώρα και τη βελτίωση της παρακολούθησης της και της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Σήμερα, η χώρα μπορεί να βρίσκεται στο κατώφλι της αλλαγής.

Με πληροφορίες από το BBC