Ποια είναι η χώρα που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή;

Προστασία από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης θέλει να ζητήσει το Βανουάτου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και περίπου 1.500 κοινωνικές ομάδες από 130 χώρες στηρίζουν την κίνηση αυτή.

Το Βανουάτου αναμένεται μέσα στη χρονιά να βρεθεί σε σχετική κρίσιμη ψηφοφορία στην γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το 2021 είναι ανακοινώσει πως σκοπεύει να ζητήσει «Συμβουλευτική Άποψη» από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα δικαιώματα των παρόντων και μελλοντικών γενιών για την προστασία τους από την κλιματική αλλαγή.

Αν το καταφέρει, η απόφαση του δικαστηρίου αν και όχι δεσμευτική, θα φέρει το απαιτούμενο νομικό βάρος και την ηθική εξουσιοδότηση, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να  θα συμβάλει στη διαμόρφωση της διεθνούς νομοθεσίας.

Το Βανουάτου είναι η νησιωτική χώρα που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας, καθώς και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα μεταξύ των οποίων κυκλώνες, καταιγίδες και πλημμύρες.

Επίσης είναι μεταξύ εκείνων των εθνών του Ειρηνικού που είναι πρώτο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Το Βανουάτου επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού το 2016 και είναι ένα από τα 43 έθνη στο Φόρουμ για τις ευάλωτες χώρες για το κλίμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της χώρας Bob Loughman είπε πως «Οι τρομερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν, και οι συνέπειες των εκπομπών ρύπων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή από το παρελθόν και το παρόν είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ερημοποίηση, ανακατανομή ασθενειών, πλημμύρες, πρωτοφανείς «θόλους θερμότητας», κυκλώνες, τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Το Βανουάτου επιχειρεί να χτίσει μία πλατφόρμα στήριξης για την κίνηση που προτίθεται να κάνει εν όψει της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ και χρειάζεται να διασφαλίσει τουλάχιστον 97 ψήφους, προκειμένου να μεταφερθεί το αίτημα στο διεθνές δικαστήριο.

Η συμμαχία, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, αντιπροσωπεύει πάνω από 1.500 κοινωνικούς οργανισμούς (CSOs) από όλη την υφήλιο, μεταξύ των οποίων διαπρεπείς κλιματικές ομάδες από τον Ειρηνικό όπως οι: Climate Action Network – International, Greenpeace Australia Pacific, Oxfam in the Pacific, 350 Pacific, Pacific Islands Climate Action Network και Vanuatu Climate Action Network.

Ανεξάρτητος παρατηρητής της εκστρατείας του Βανουάτου είπε ότι αυτή η συμμαχία θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα άλλα έθνη για την πρωτοβουλία. Το Βανουάτου εκπροσωπεί μία εταιρεία από τον Ειρηνικό, η Blue Ocean Law, σε συνεργασία με δικηγόρους από την Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Ινδία, την Ελβετία και τα νησιά Φίτζι.

Πηγή: Guardian