Ποιες είναι οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου;

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτή τη λίστα;

Η Βιέννη πήρε φέτος τα ηνία από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, που έπεσε στο Ν. 34 μετά τους περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού. Δεύτερη στη λίστα είναι η Κοπεγχάγη, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθούν μαζί Κάλγκαρι και Ζυρίχη.  Την πρώτη πεντάδα κλείνει το Βανκούβερ ενώ ακολουθούν Γενεύη, Φρανκφούρτη και Τορόντο στις θέσεις 6,7, και 8. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη δεκάδα, βρίσκεται το Άμστερνταμ στην 9η θέση ενώ Μελβούρνη και Οσάκα μοιράζονται την 10η θέση.

Το Παρίσι κατατάσσεται στην 19η θέση, 23 θέσεις πάνω από την προηγούμενη αναφορά. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στην 24η μία θέση μόλις πίσω από το Μόντρεαλ του Καναδά. Η Αθήνα βρίσκεται στην 73η θέση, 19 «σκαλιά» ψηλότερα σε σύγκριση με την περσινή λίστα του Economist για τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο.

Η πόλη του Κιέβου, δεν συμπεριλήφθηκε στην αναφορά λόγω της ρωσικής εισβολής ενώ οι ρωσικές Μόσχα και Αγία Πετρούπολη έπεσαν 15 και 13 θέσεις αντίστοιχα, λόγω της ρωσικής «λογοκρισίας» και των συνεπειών από τις κυρώσεις της Δύσης.

Οι δέκα πιο βιώσιμες πόλεις (2022)

Η Μελβούρνη ήταν κάτοχος του τίτλου της πιο βιώσιμης πόλης στον κόσμο για 7 χρόνια από το 2011, μέχρι που το 2018 εκθρονίστηκε από την Βιέννη. Στην φετινή αναφορά, το Λονδίνο είναι στην 33η θέση πέντε θέσεις πίσω από το Μάντσεστερ ενώ η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη κατατάσσονται στις θέσεις 35 και 43 αντίστοιχα. Το Μιλάνο βρίσκεται στην 49η θέση, η Νέα Υόρκη στην 51η και το Πεκίνο στην 71η ενώ η Δαμασκός κατέχει τον τίτλο της λιγότερο βιώσιμης πόλης στον κόσμο.

Με πληροφορίες από τη Lifo