Ποιος είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2021;

Μελέτη της πλατφόρμας σύγκρισης ενεργειακών τιμολογίων Utility Bidder αποκαλύπτει τις 20 κορυφαίες χώρες στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς και εκείνες που βασίζονται περισσότερο στα ορυκτά καύσιμα.

Τα ορυκτά καύσιμα που μετρήθηκαν ήταν ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ήταν τα βιοκαύσιμα και τα απόβλητα, η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η χώρα με το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα είναι η Νορβηγία.

Νορβηγία, Βραζιλία, Νέα Ζηλανδία: Τι κάνουν σωστά;

Οι χώρες που χρησιμοποιούν το υψηλότερο ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο

Το 56% της συνολικής ενεργειακής χρήσης της Νορβηγίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η Νορβηγία χρησιμοποιεί την υδροηλεκτρική ενέργεια περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σκανδιναβική χώρα είναι γνωστή για τις πολλές απόκρημνες κοιλάδες και τα ποτάμια της, καθώς και για τις αυξημένες βροχοπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, πράγμα που σημαίνει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι άφθονη.

Δεύτερη στη λίστα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Βραζιλία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των βιοκαυσίμων και της ενέργειας από απόβλητα. Οι πηγές αυτές αντιστοιχούν στο 32% της συνολικής ενεργειακής της προσφοράς. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός καυσίμου αιθανόλης και ηγείται της βιομηχανίας, με την αιθανόλη με βάση το ζαχαροκάλαμο να χαρακτηρίζεται ως το πιο επιτυχημένο εναλλακτικό καύσιμο μέχρι σήμερα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 42% του ενεργειακού εφοδιασμού της Νέας Ζηλανδίας. Είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, οι οποίες αποτελούν το 25% του ενεργειακού της εφοδιασμού. Η χώρα που βρίσκεται στο μονοπάτι του “Roaring Forties”, ενός συνόλου ισχυρών και σταθερών δυτικών ανέμων, είναι σε ιδανική θέση για την αιολική ενέργεια. Απολαμβάνει επίσης άφθονη ηλιοφάνεια που εκμεταλλεύεται για ηλιακή ενέργεια.

Ποιες πέντε χώρες εξαρτώνται περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα;

Οι χώρες που χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο ποσοστό ορυκτών καυσίμων

Με 98% εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η Σιγκαπούρη κατέχει τη χειρότερη θέση παγκοσμίως. Η χώρα χρησιμοποιεί το υψηλότερο ποσοστό πετρελαίου στον κόσμο σε σχέση με τη συνολική παροχή ενέργειας, με τα ορυκτά καύσιμα να αποτελούν το 73% του ενεργειακού της εφοδιασμού.

Η Σιγκαπούρη ακολουθείται στενά από την Αυστραλία, με 93% εξάρτηση, και στη συνέχεια τη Νότια Αφρική με 91%.

Το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες καταλαμβάνουν την τέταρτη και την πέμπτη θέση με κοινή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό 90 %. Οι Κάτω Χώρες έχουν την υψηλότερη παροχή φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κατάλογο. Ωστόσο, η ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει πλεύση σχετικά με τις εξορύξεις έως το 2022.

Πηγή: www.euronews.com