Ποιους απειλεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας;

Με τη στάθμη της θάλασσας συνεχώς να ανεβαίνει πολλές είναι περιοχές που απειλούνται, ποια είναι όμως η θέση της Ελλάδας σε αυτή τη λίστα;

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), η στάθμη της θάλασσας έχει υπερδιπλασιαστεί από 1,4 χιλιοστά ετησίως κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 20 αιώνα, σε 3,6 χιλιοστά το χρόνο από το 2066 έως το 2015. Την ίδια στιγμή, η ΝΟΑΑ προβλέπει ότι η στάθμη της θάλασσας ενδεχομένως να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,3 μέτρα πάνω από τα επίπεδα του 2000 μέχρι τις αρχές του επόμενου αιώνα.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που η στάθμη της θάλασσας παρουσιάσει τόσο μεγάλη αύξηση, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία σειρά από καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με  μελέτη έως και 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους, θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα μέχρι το 2100. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες πόλεις ή ακόμα και χώρες μπορεί να εξαφανιστούν, αν δεν γίνει κάτι για να αποτραπεί αυτή η καταστροφή.

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε κίνδυνο

Σε περίπτωση που στις Μαλδίβες καταγραφεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας της τάξης του 1,5 ποδιού (45 cm), θα χάσουν περίπου το 77% της χερσαίας τους έκτασης μέχρι το 2100. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το Κιριμπάτι και τα νησιά του Ειρηνικού.

Η χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι θα επηρεαστούν δυνητικά από την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας είναι η Κίνα, με 43 εκατομμύρια κατοίκους σε επισφαλείς παράκτιες τοποθεσίες. Κίνδυνος φαίνεται να υπάρχει και για το Μπαγκλαντές και την Ινδία.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μέχρι το 2100, η Ντάκα του Μπαγκλαντές (πληθυσμός 22,4 εκατομμύρια), το Λάγος της Νιγηρίας (πληθυσμός 15,3 εκατομμύρια) και η Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης (πληθυσμός 9 εκατομμύρια) θα μπορούσαν επίσης να πνιγούν εντελώς ή να έχουν τεράστιες εκτάσεις γης υποβρύχιες και άχρηστες.

Η πόλη της Νέας Υόρκης κινδυνεύει περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα του Climate Central. Η έκθεση αναφέρει ότι, μέχρι το 2050, σχεδόν μισό εκατομμύριο (426.000) κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα ζουν σε «απειλούμενη γη». Η Φλόριντα φαίνεται βέβαιο ότι θα είναι η πολιτεία που θα πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες.

Ενώ για την ελληνική επικράτεια τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στη Θεσσαλονίκη, στα παράλια της Ηλείας και της Καλαμάτας.

Με πληροφορίες από τη lifo