Πως η κλιματική κρίση καταστρέφει τη Μαδαγασκάρη

Το άλλοτε καταπράσινο νησί της Μαδαγασκάρης μετατρέπεται σε μια κόκκινη έρημο και αντιμετωπίζει μια σοβαρή επισιτιστική κρίση που θεωρείται ο πρώτος “λιμός της κλιματικής αλλαγής” στον κόσμο

Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη και ένα από τα πιο ποικιλόμορφα οικοσυστήματά του, η Μαδαγασκάρη έχει χιλιάδες ενδημικά είδη φυτών και ζώων, όπως οι λεμούριοι. Όμως, στις νοτιότερες περιοχές της, η πραγματικότητα έχει αλλάξει. Με ελάχιστα δέντρα να έχουν απομείνει για να επιβραδύνουν τον άνεμο σε αυτή την άλλοτε εύφορη γη, η κόκκινη άμμος φυσάει παντού: στα χωράφια, στα χωριά και στους δρόμους, και στα μάτια των παιδιών που περιμένουν τα δέματα με τα τρόφιμα.

Τέσσερα χρόνια ξηρασίας, που συνδέονται από τα Ηνωμένα Έθνη με την κλιματική αλλαγή, μαζί με την αποψίλωση των δασών που προκλήθηκε από την καύση ή την κοπή των δέντρων για την παραγωγή ξυλάνθρακα και τη γεωργία, έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια λεκάνη σκόνης.
Αυτή η πολυετής περίοδος ξηρασίας, αποψίλωσης των δασών, περιβαλλοντικής ζημίας, φτώχειας και αύξησης του πληθυσμού έχει οδηγήσει σε μεγάλη επισιτιστική κρίση στη νότια Μαδαγασκάρη, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται σήμερα διανομή τροφίμων από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Αν και τον τελευταίο καιρό μετά από παρεμβάσεις του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων η επέκταση του λιμού έχει τεθεί υπό έλεγχο, η δουλειά δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ενώ οι χωρικοί που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας εξακολουθούν να κόβουν δέντρα για να καλλιεργήσουν τη γη, η επιτροπή IPCC των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή αναμένει ότι οι ξηρασίες θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η σημερινή κατάσταση είναι εντός του φυσιολογικού εύρους των καιρικών συνθηκών της Μαδαγασκάρης, όλοι συμφωνούν ότι η επισιτιστική κρίση δείχνει μια χώρα που ήδη αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Πηγή: euronews