Πως η κλωνοποίηση αρχαίων δέντρων μπορεί να σώσει τον πλανήτη;

Υπεραιωνόβια δέντρα από όλον τον κόσμο μπαίνουν στη μάχη για την κλιματική σωτηρία του πλανήτη μας.

Ο Ντέιβιντ Μίλαρτς έχει αναλάβει μια ειδική αποστολή, να κλωνοποιήσει τα παλαιότερα και μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου και να τα διατηρήσει για την ανθρωπότητα. Ο Ντέιβιντ δημιούργησε το Αρχείο Αρχαίων Δέντρων του Αρχάγγελου το 1994. Η ΜΚΟ κλωνοποιεί τα πιο αρχαία δέντρα του κόσμου, κυρίως γιγάντιες σεκόγιες και redwoods. Τα redwoods που κλωνοποιεί είναι ηλικίας 2.000-4.000 ετών.

Το αρχείο μελετά τη γενετική των αρχαίων δέντρων, προτού τα κλωνοποιήσει και τα φυτέψει πίσω στα ενδημικά τους δάση. Στόχος τους είναι να αναδασώσουν τη Γη με δέντρα που είναι ανθεκτικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι τελευταίες εναπομείνασες σεκόγιες στον κόσμο περιορίζονται σε 75 ελαιώνες, διάσπαρτες κατά μήκος μιας στενής ζώνης της δυτικής Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έχουν ογκώδεις κορμούς με φλοιό πάχους 45 εκατοστών και μπορούν να φτάσουν σε ύψος πάνω από 90 μέτρα.

Οι γιγάντιες σεκόγιες, έχοντας επιβιώσει επί χιλιάδες χρόνια από πυρκαγιές και ασθένειες, κινδυνεύουν τώρα να εξαλειφθούν από ολοένα και πιο έντονες πυρκαγιές που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή.

Οι μεγάλες σεκόγιες δεν είχαν ποτέ αποτεφρωθεί πριν από το 2015 και η καταστροφή των μεγαλοπρεπών δέντρων έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα πέρυσι, όταν καταστράφηκε το 10-14% των 75.000 δέντρων με διάμετρο μεγαλύτερη από 122 εκατοστά.

Ένα διάσημο μέλος αυτής της οικογένειας, ο Στρατηγός Σέρμαν, θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο δέντρο στη Γη σε όγκο. Μια ανεξάρτητη μελέτη διαπίστωσε ότι αυτό το μοναδικό δέντρο μπορεί να αποθηκεύσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενός ανθρώπου για περίπου 86 χρόνια.

Ο Milarch λέει ότι αυτά τα αρχαία δέντρα έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν δέκα φορές περισσότερο CO2 από ένα μέσο δέντρο. Πιστεύει ότι ένας τρόπος αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής είναι ο επαναπληθυσμός του πλανήτη με αυτά τα αρχαία δέντρα.

Πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλωνοποιηθούν 5 εκατομμύρια δέντρα σε τέσσερα χρόνια, χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό κομμάτι ενός υγιούς αρχαίου δέντρου. Τα δείγματα προέρχονται από τα κορυφαία κλαδιά, τα οποία στη συνέχεια προστίθενται σε έναν αποστειρωμένο κύβο αφρού, μαζί με ένα μείγμα ορμονών.

Για να αποφευχθεί η μονοκαλλιέργεια και να προωθηθεί η ποικιλομορφία, αναμιγνύεται το DNA των ισχυρότερων και αρχαιότερων δέντρων, γεγονός που βοηθά τα δέντρα αυτά να είναι ανθεκτικά στις ασθένειες. Συνεργαζόμενος με εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, πιστεύει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια εξαιρετικά ανθεκτικά αυτοφυή είδη.

Ωστόσο, για να γίνει πραγματική διαφορά, ο κόσμος χρειάζεται δισεκατομμύρια από αυτά τα δέντρα.

Πηγή: euronews