Πως μπορούμε να σώσουμε 74 εκατομμύρια ζωές

Τρεις Αμερικανοί δημιουργούν αρκετές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να σκοτώσουν έναν άνθρωπο, διαπιστώνει μελέτη.

Η ανάλυση βασίζεται σε μελέτες δημόσιας υγείας που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για κάθε 4.434 μετρικούς τόνους CO2 που παράγονται, ένας άνθρωπος παγκοσμίως θα πεθάνει.

Ο τρόπος ζωής περίπου τριών μέσων Αμερικανών δημιουργεί αρκετές εκπομπές για να θερμαίνουν τον πλανήτη, ώστε ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, ενώ οι εκπομπές από ένα μόνο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περισσότερους από 900 θανάτους, σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση που υπολογίζει το θανάσιμο κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στον αντίποδα, η εξάλειψη των εκπομπών που θερμαίνουν τον πλανήτη μέχρι το 2050 θα έσωζε κατά προσέγγιση 74 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν πως οι αριθμοί για τους αναμενόμενους θανάτους από την απελευθέρωση των εκπομπών άνθρακα, δεν είναι οριστικοί και μπορεί κάλλιστα να είναι μια τεράστια υποεκτίμηση, καθώς λαμβάνουν υπόψη μόνο τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη και όχι τους θανάτους από πλημμύρες, καταιγίδες, αποτυχίες καλλιεργειών και άλλες επιπτώσεις που απορρέουν από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ενώ χρειάζονται μόλις 3,5 Αμερικανοί για να δημιουργήσουν αρκετές εκπομπές κατά τη διάρκεια της ζωής τους ώστε να σκοτώσουν ένα άτομο, θα χρειάζονταν 25 Βραζιλιάνοι ή 146 Νιγηριανοί για να κάνουν το ίδιο.

Πηγή: www.theguardian.com/