Η υγρασία παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και αυτή η αυξημένη δυσφορία μπορεί να επιδεινώσει τις συνθήκες για ανθρώπους που ήδη πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, εξηγούν οι επιστήμονες. Οι άνθρωποι με ζητήματα ψυχικής υγείας επηρεάζονται περισσότερο από την αυξημένη υγρασία απ’ ό,τι άλλοι, καθώς τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε 28 χώρες εμφανίζεται ισχυρή η σχέση μεταξύ αυτοκτονιών και υγρασίας. Στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες με υψηλές θερμοκρασίες όπως η Ταϊλάνδη και η Γουιάνα, αλλά και χώρες της Ευρώπης που δεν είναι συνηθισμένες στον υψηλό υδράργυρο και την υγρασία, όπως Σουηδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο.

Στην έρευνα καταδεικνύονται οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ψυχική υγεία και την απειλή στο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μείωσης των αυτοκτονιών κατά ένα τρίτο μέχρι το 2030. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 700.000 άνθρωποι γίνονται αυτόχειρες κάθε χρόνο.

Ενώ, σημειώνεται επίσης πως οι γυναίκες και τα παιδιά έχει διαπιστωθεί πως πάσχουν δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω των κοινωνικών δομών και των σχέσεων εξουσίας.

Πηγή: Guardian