Πως τα Lego μπορούν να σώσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους;

Οι επιστήμονες σε μια υπεράκτια ερευνητική εγκατάσταση ανοικοδομούν τους κοραλλιογενείς υφάλους της Σιγκαπούρης με τουβλάκια LEGO, λόγω των επίπεδων, σταθερών και ανθεκτικών επιφανειών τους στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν τα θαλάσσια ζώα.

Οι ευαίσθητοι και εύκολα καταστρεφόμενοι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν πολλά είδη θαλάσσιας ζωής και παίζουν επίσης ρόλο στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο τρίτος μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, όπου η οικοπεδοποίηση και η παράκτια ανάπτυξη έχουν προκαλέσει την εξάντλησή του τα τελευταία χρόνια. Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης επεξεργάζονται τώρα έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τουβλάκια LEGO για να σώσουν τους απειλούμενους με εξαφάνιση κοραλλιογενείς υφάλους της χώρας.

Σε ένα αυτοσχέδιο φυτώριο θαλασσινού νερού που βρίσκεται σε ένα παράκτιο νησί της Σιγκαπούρης, πραγματοποιείται ένα ζωτικής σημασίας επιστημονικό πείραμα που περιλαμβάνει κοράλλια και θαλάσσια ασπόνδυλα και το παγκοσμίως γνωστό δανέζικο εκπαιδευτικό παιχνίδι, τα τουβλάκια LEGO!

Τα τουβλάκια LEGO ήταν πολύ χρήσιμα για την έρευνα και τα πειράματα, βοηθώντας στην ανάπτυξη μικρών κοραλλιογενών θραυσμάτων στα φυτώρια ενυδρείων πριν από τη μεταφύτευση των κοραλλιών πίσω στη θάλασσα. Όταν τα κοράλλια μεγαλώσουν και είναι έτοιμα να επιστρέψουν στον ωκεανό, τα τουβλάκια αφαιρούνται και επαναχρησιμοποιούνται για άλλα μελλοντικά έργα.

Ωστόσο, τα τουβλάκια LEGO είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι ενός μεγαλύτερου και πιο περίπλοκου παζλ. Το έργο αποκατάστασης των υφάλων αναμένεται να διαρκέσει χρόνια λόγω της πολυπλοκότητας που περιβάλλει τα κοράλλια και του αργού ρυθμού ανάπτυξής τους, μαζί με την τάση τους να στρεσάρονται εύκολα από τις αλλαγές στο περιβάλλον.

Τα κοράλλια κολλημένα σε τουβλάκια Lego θα μπορούσαν αρχικά να τοποθετηθούν κοντά το ένα στο άλλο για εξοικονόμηση χώρου και στη συνέχεια να μετακινηθούν σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους στην πλάκα βάσης. Επιπλέον, το μέγεθος αυτών των τεχνητών υποστρωμάτων είναι εξαιρετικά μεταβλητό και μπορεί να επιλεγεί ανάλογα με το είδος του κοραλλιού και το μέγεθος του θραύσματος που εξετάζεται.

Πηγή: brightvibes