Πόσο επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή το κινητό μας;

Το σκρολάρισμα στην οθόνη φαίνεται πως δεν είναι τόσο οικολογικό.

Η ενέργεια που απαιτείται για να «χαζέψει» κανείς στην οθόνη του κινητού του είναι σημαντική, αν αναλογιστεί πως εκτός από το smartphone του, απαιτείται μια τεράστια υποδομή από κεραίες και σέρβερ για να του εξασφαλίσει πρόσβαση και ταχύτητα στις υπηρεσίες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος που περνάμε στα κινητά μας, να επιβαρύνει πολύ την κλιματική αλλαγή.

Πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας της εταιρείας Greenspector, μέτρησε την αύξηση στις εκπομπές ρύπων προς την ατμόσφαιρα που οφείλονται στις δημοφιλείς εφαρμογές TikTok, Facebook και Snapchat, με αθροιστικά δισεκατομμύρια χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, η καθημερινή χρήση των 10 πιο δημοφιλών εφαρμογών social media από ένα και μόνο άτομο, ισοδυναμεί με τη μετακίνηση ενός μικρού αυτοκινήτου κατά 1,4 χιλιόμετρα την ημέρα, δηλαδή 511 χιλιόμετρα τον χρόνο.

Αντίκτυπος των πιο διάσημων εφαρμογών στο περιβάλλον

Η υπερβολική και αχρείαστη χρήση smartphone μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το να πετάτε τα πλαστικά σας στον δρόμο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσα smartphones κυκλοφορούν, η εταιρεία καταναλωτικών δεδομένων Statista εκτιμά πως αυτή την στιγμή περίπου 15 δισεκατομμύρια φορητές συσκευές βρίσκονται σε καθημερινή λειτουργία – είτε κινητά είτε τάμπλετ.

Ο αριθμός των smartphone μέχρι το 2030

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτές οι τεράστιες δομές καταναλώνουν αθροιστικά 200 τεραβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως, δηλαδή το 1% της συνολικής κατανάλωσης. Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, αρκεί να σκεφτεί πως η πολιτεία της Νέας Υόρκης «καίει» 226 τεραβατώρες ρεύματος κάθε χρόνο.

Αρκετές τεχνολογικές εταιρείες τώρα δεσμεύονται να γίνουν πιο «πράσινες» στις επόμενες δεκαετίες. Η Apple έχει δεσμευτεί για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα ως το 2030 ενώ και η Huawei ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει πιο βιώσιμες ενεργειακά κεραίες ώστε να κάνει πιο «πράσινα» τα δίκτυα 5G.

Πηγή: The Guardian