Πόσο κινδυνεύουμε από το παγιδευμένο μεθάνιο;

Φόβοι για νέο “σημείο καμπής” σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι πάγος παγιδευμένος σε ασβεστολιθικό υπόβαθρο μπορεί να λιώσει, πυροδοτώντας αέρια του θερμοκηπίου.

Ένα κύμα καύσωνα εντός του αρκτικού κύκλου πέρυσι προκάλεσε την απελευθέρωση αερίου μεθανίου από ασβεστολιθικά πετρώματα, προκαλώντας φόβους ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στα ψυχρά βόρεια κλίματα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εκπομπές ισχυρών αερίων του θερμοκηπίου.

Καθώς τα παγωμένα φυτά και ζώα που είναι παγιδευμένα στο έδαφος λιώνουν και αποσυντίθενται, εκπέμπουν εκρήξεις μεθανίου που θερμαίνει τον πλανήτη. Η απόψυξη αυτών των εδαφών θα μπορούσε από μόνη της να αυξήσει την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 0,2C.

Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν το λιώσιμο του παγιδευμένου πάγου σε βραχώδη ιζήματα, απελευθερώνοντας πίδακες “βαθιού μεθανίου” που έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια παγιδευμένοι στο υπέδαφος.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο φυσικό αέριο θα μπορούσε να απελευθερωθεί από τα πετρώματα, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες και τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου παγιδευμένη στο υπέδαφος στη βόρεια Σιβηρία. Εάν αυτό διαφύγει, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας που θα μπορούσε να ωθήσει τα συστήματα της Γης να περάσουν νέα “σημεία καμπής” δημιουργώντας ακόμη πιο επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές.

Πηγή: inews.co.uk