Τα προβλήματα με το νερό – η ξηρασία, με τις πυρκαγιές που τη συνοδεύουν, και οι πλημμύρες – είναι πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερα σε όλο τον κόσμο, καθώς η κατάρρευση του κλίματος παίρνει διαστάσεις, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αξιολόγηση της κλιματικής επιστήμης μέχρι σήμερα.
Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνοδευτεί από μεγάλες αλλαγές στον κύκλο του νερού στον πλανήτη, με τις περιοχές που είναι ήδη υγρές να γίνονται ακόμα περισσότερο και τις ήδη ξηρές περιοχές να γίνονται επιρρεπείς σε μεγαλύτερη ξηρασία. Οι ακραίες βροχοπτώσεις εντείνονται κατά 7% για κάθε επιπλέον 1C της παγκόσμιας θέρμανσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ, όπου η ξηρασία αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα στα δυτικά και νότια, μέχρι την Ινδία, όπου οι μουσώνες μπορεί να γίνουν πιο ευμετάβλητοι. Η υποσαχάρια Αφρική είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει αυξημένη ξηρασία σε πολλές περιοχές, ενώ πλημμύρες και ξηρασία θα πλήξουν την Κίνα και την Ευρώπη.
Οι μουσώνες στη νότια Ασία – που είναι το κλειδί για τη ζωή και τη γεωργία περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων – αποτελούν ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας, όπως και οι περιοχές που τροφοδοτούνται από παγετώνες, όπου πρώτα οι πλημμύρες και στη συνέχεια η λειψυδρία είναι πιθανό να γίνουν όλο και πιο συχνές, καθώς οι παγετώνες συρρικνώνονται και ορισμένοι μικρότεροι εξαφανίζονται.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται επίσης άμεσα από τους παγετώνες για την ύδρευση και τη γεωργία τους, και αυτά είναι επίσης πιθανό να συγκαταλέγονται μεταξύ των υδατικών συστημάτων που θα πληγούν περισσότερο. Αυτές οι επιπτώσεις στα συστήματα ύδρευσης προκαλούν ήδη καταστροφές σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας τη φτώχεια, διαταράσσοντας τις κοινωνίες και μετατρέποντας τη ζωή σε καθημερινό αγώνα για ορισμένους από τους πιο ευάλωτους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι κυβερνήσεις που συναντώνται για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο πρέπει να αναλάβουν δράση όχι μόνο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για την παροχή χρηματοδότησης στα φτωχά έθνη για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που ήδη παρατηρούνται.
Πηγή: www.theguardian.com