Πόσο μολύνει το περιβάλλον το ντουζ;

Τα χημικά που απελευθερώνονται από είδη προσωπικής υγιεινής είναι ανάμεσα στους ρύπους που παράγουν υψηλά επίπεδα όζοντος μεταξύ άλλων, στο καλοκαιρινό νέφος.

Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του York έφτιαξαν μια ντουζιέρα μες στο εργαστήριο με σκοπό τη διευκόλυνση της μελέτης και τα όσα διαπιστώθηκαν, προκαλούν πράγματι ανησυχία για το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Ομάδα εθελοντών κλήθηκε να κάνει εκεί ντους, χρησιμοποιώντας προϊόντα από σούπερ μάρκετ, σαν αυτά που οι περισσότεροι επιλέγουμε για την καθημερινή μας υγιεινή. Ξεκινώντας από το πλύσιμο του προσώπου και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας σαμπουάν, conditioner, ενυδατική κρέμα και στο τέλος αποσμητικό, παρατηρήθηκαν τα εξής: Το λεμονέλαιο, που είναι μια εξαιρετικά αντιδραστική υγρή οργανική χημική ένωση, παρατηρήθηκε να απλευθερώνεται από τα εσπεριδοειδή- βασικά συστατικά του σαμπουάν, η βενζυλική αλκοόλη από το conditioner και η αιθανόλη από το αποσμητικό.

Οι εκπομπές ήταν διαφορετικές για κάθε άτομο, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλα χημικά που απελευθερώνονταν από την πετσέτα του κάθε εθελοντή. Η επίδραση των εκπομπών αυτών που απευθερώνονται μέσα στο σπίτι μας είναι τεράστια και μέχρι σήμερα σχετικά άγνωστη. Οι παραγώμενοι ρύποι δρουν επιβαρυντικά στο περιβάλλον και προκαλούν τη ρύπανση του αέρα εσωτερικών χώρων χωρίς να το γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο απλή αλλαγή θα ήταν η παραγωγή προϊόντων χωρίς σωματίδια αερολύματος και φυσικά η ενημέρωση για όλα τα παραπάνω, τα οποία δυστυχώς οι περισσότεροι μέχρι σήμερα αγνοούσαμε.
Πηγή: Guardian